Манолова разговаря с миньорите от бобов дол Заради предстоящото съкращаване

...
Манолова разговаря с миньорите от бобов дол Заради предстоящото съкращаване
Коментари Харесай

Съкращения на 400 миньори от Бобов дол повдигат въпроса с ранното им пенсиониране


Манолова беседва с миньорите от " бобов дол "

Заради идното редуциране на 400 служащия от мини " Бобов дол ", част от които имат проблем с ранното пенсиониране, въпросът още веднъж ще бъде подложен на дневен ред в Народното събрание, стана ясно след среща на националния омбудсман Мая Манолова с пострадали миньори в понеделник в рудника.

В София общественият министър Бисер Петков, който часове по-късно подаде оставка поради митинги на майки с деца с увреждания, сподели, че ведомството му ще спомага на подлежащите на съкращения да си намерят нова работа или да се преквалифицира.

За съкращаването на служащите от мините стана ясно предходната седмица. Тяхното освобождение от работа ще стартира поетапно от 16 юли, само че общината в Бобов дол е срещу това, защото стотици ще останат без работа. Причината е че в района не е основана различна претовареност и няма директни вложения, които да отворят нови работни места.

Манолова, която и различен път е била медиатор в решаването на миньорски проблеми, уточни, че ще изиска среща с ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева и шефовете на парламентарните групи, с цел да се решат проблемите с ранното пенсиониране на служащите първа категория, каквито са миньорите.

Подземните служащи не могат да се пенсионират, поради корекция в закона от края на предходната година, лишаващи миньорите от опцията да се пенсионират при навършване на 45 години и четири месеца и с най-малко 10 години стаж в рудниците, уточни публичният бранител. По думите ѝ, тези промени ще обиден 80 души от 400-те, които следва поетапно да бъдат съкратени от мината.

Манолова напомни, че още в края на предходната година, след направените от депутатите законодателни промени, е зародил този проблем при пенсионирането на миньори, само че след нейното гледище и на разбирането на Национален осигурителен институт и на неговото управление бяха признати правила, които дадоха опция на подземните служащи, съкратени през 2017 година, да се пенсионират по остарелия закон.

Омбудсманът акцентира, че в този момент казусът излиза още веднъж с цялостна мощ за всички, които следва да бъдат съкратени през тази година, само че вместо да се пенсионират, ще чакат 10 или 12 години, до момента в който не създадат нужната пенсионна възраст от 54 година,разписана в новите разпореждания.

Манолова изрази неразбиране за какво нито един народен представител не се е заел да внесе направените от нея и импортирани на 8 януари т.г. в Народното събрание оферти, които целят връщане на остарялото положение на законодателството, което ще разреши на миньори с над 10 години трудов стаж и навършени 45 години и шест месеца, да се пенсионират обикновено.

" Много се надявам, че до 31 юли 2018 година, когато завършва тази пленарна сесия ще се откри народен представител, който да внесе законът, тъй като тези оферти ще дадат опция на хората да се пенсионират и да продължат почтено живота си “, съобщи омбудсманът.

Манолова разяснява и други два казуса, свързани със съкращението на миньорите от „ Бобов дол “, които обаче не са навършили възраст за пенсиониране.

„ Първият е по какъв начин да си намерят нова работа. Затова и тук са специалистите от Агенцията по заетостта, които поемат ангажимент да ги съветват и да ги ориентират със свободни позиции на пазара на труда, както и с курсовете за преквалификация “, сподели публичният бранител. На срещата стана ясно, че оферта за наемане на към 300 миньори към този момент е отправила белгийска компания към кметицата на Бобов дол Елза Величкова.

" Мисля, че този проблем няма да е толкоз сложен за решение, тъй като безусловно до момента в който пътувах тази заран ми се обадиха работодатели от района, които оферират високи заплати, превоз, храна и всички придобивки в случай, че има предпочитание да се стартира работа “, сподели омбудсманът.

За другия проблем – погашение на дължимите компенсации и заплати, от мениджмънта на мината увериха, че това ще се случи в период.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР