Манията около лекарствата за отслабване и изкуствения интелект, последвана от

...
Манията около лекарствата за отслабване и изкуствения интелект, последвана от
Коментари Харесай

Двата феномена, които разгорещиха борсата в Европа: Победители и губещи

Манията към медикаментите за намаляване и изкуствения разсъдък, последвана от пазарно рали в края на годината, направи 2023 година запаметяваща се за европейските акции. За вложителите във възобновими енергийни източници и някои огромни марки за първокласни артикули тя бе по-скоро година на давност.

И спечелилите, и губещите отразиха по-скоро световните трендове, в сравнение с локалните макросъбития “, сподели Люис Грант, старши портфолио управител за световни акции във Federated Hermes, пред Bloomberg.

Шумотевицата към медикаментите против затлъстяване, която даде подтик на Novo Nordisk, бе международен феномен, до момента в който придвижванията при акциите на първокласните компании бяха провокирани от опасенията за китайската стопанска система. Люис вижда учредения ралито да продължи и през 2024 година, само че предизвести, че апетитът за риск „ остава нежен “ – мнение, което споделя и Ема Уол, началник на отдел „ Инвестиционни разбори и изследвания “ в Hargreaves Lansdown.

Всяко икономическо съмнение ще засегне най-силно софтуерните и растящите акции, а горещите пари ще се насочат към по-нискорискови активи “, сподели Уол.

Ето и някои от най-големите спечелили и губещи през 2023 г:
Rolls-Royce Triples
Значителните насрещни ветрове, пред които бе изправен производителят на мотори Rolls-Royce Holdings Plc през 2022 година, се трансфораха в попътни през тази година, което докара до растеж от 220%. Поръчките се усилиха, защото възобновяване на въздушния превоз след пандемията се оказа по-силно от предстоящото, а тактиката за поврат и задачите за увеличение на паричните потоци покачиха доверието в компанията. През идната година вложителите ще наблюдават дали Rolls-Royce ще успее да реализира задачата си да се върне към капиталовия си рейтинг.
AI покачва акциите на чиповото съоръжение
Акциите на BE Semiconductor Industries NV и ASM International NV скочиха повече от два пъти, като и двете компании се считат за спечелили на фона на манията по изкуствения разсъдък и в конкуренцията за произвеждане на по-малки и по-бързи чипове. ASML Holding NV, една от най-големите компании в Европа, също имаше добра година, макар че в този момент е изправена пред предизвикването да се оправи с разширяващата се комерсиална война сред Съединени американски щати и Китай.
Novo стана най-голямата компания в Европа
През тази година продуктите Ozempic и Wegovy на Novo станаха синоним на шума към медикаментите за намаляване, като някои анализатори предвиждат, че пазарът може да доближи 100 милиарда $ до 2030 година Ръстът от 49% на акциите изтласка датската компания над LVMH, с цел да стане най-голямата европейска компания по пазарна стойност. Оттук нататък обаче нещата може да се утежнят, защото конкуренцията от страна на други фармацевтични компании нараства, а оценката към този момент се счита за несъразмерна.
Възстановяване на акциите на дребно
След мрачната 2022 година акциите на дребно се възродиха през 2023 година Секторът набъбна с 35%, което го трансформира в най-добре представящата се подгрупа през тази година, като облагите бяха водени от Hennes & Mauritz AB и Inditex SA, притежател на Zara. Търговците на дребно бяха подкрепени от забавеното търсене и на инфлацията. Отслабването на световния напредък и въздействието от повишението на лихвените проценти обаче може да обиден потребителските разноски през идната година.
Корекция на възобновимата сила
Акциите в бранша на зелената сила се намалиха през 2023 година, защото по-високите лихвени проценти покачиха разноските за финансиране на планове за вятърна и слънчева сила, а възходящите разноски за материали, употребявани за производството на турбини, в допълнение утежниха ситуацията. Orsted AS, която пое голяма амортизация на изоставени вятърни планове, и Siemens Energy AG, която потърси държавна помощ, с цел да укрепи финансите си, се сринаха с към една трета. Все отново Vestas Wind Systems се показа по-добре – неотдавнашните прогнози помогнаха на акциите да набъбнат с 6.4% през тази година.
Ралито на първокласните артикули е в застой
Привидно неудържимото рали на акциите на първокласните компании спря през 2023 година, защото китайската стопанска система се спъна, а по-високите лихвени проценти и инфлацията оказаха напън върху потребителите на всички места по света. Но в границите на бранша се наблюдаваше необятен диапазон – притежателят на Gucci Kering SA и производителят Burberry Group Plc се намалиха с двуцифрени проценти, само че LVMH завърши годината със 7.5% растеж. Резултатите за първото тримесечие ще бъдат деликатно следени, като вложителите чакат едва начало на 2024 година преди възкръсване през второто полугодие.
Лоша седмица за Bayer
Спадът от 31% на Bayer AG я трансформира в една от най-зле представящите се акции в Европа през тази година, като огромна част от загубите бяха осъществени през една седмица през ноември. Стойността от към 7.6 милиарда евро бе унищожена за един ден след шокираща присъда на правосъдното жури по делото за препарата за заличаване на бурени Roundup, съчетана с новината, че Bayer стопира изследванията за значимо лекарство. Следващата година е сложна за прогнозиране, като Bloomberg оповестява, че компанията е наела няколко екипа от банкери, които да разиграят разнообразни сюжети за бъдещето.
Шведската SBB потъва
Акциите на шведския притежател на земя Samhallsbyggnadsbolaget i Norden AB (SBB) потънаха със 70%, губейки мястото си в европейския бенчмарк показател. Докато доста други европейски компании за недвижими парцели означиха растеж в края на годината на фона на очакванията, че лихвените проценти са достигнали своя връх, вложителите към момента са нервни във връзка с шведските компании от бранша, които би трябвало да рефинансират или погасят към 12 милиарда $ облигации и хибриден дълг през 2024 г.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР