Маниоката е вечнозелен храст, чиито богати на нишесте корнеплоди, които

...
Маниоката е вечнозелен храст, чиито богати на нишесте корнеплоди, които
Коментари Харесай

Кулинарна употреба на маниока

Маниоката е вечнозелен шубрак, чиито богати на нишесте корнеплоди, които наподобяват на огромни дълги картофи, хората от хилядолетия са употребявали за готвене.

Маниоката в началото е растяла единствено в Южна и Северна Америка, а по-късно почнали да я отглеждат в Африка и Азия.

Плодовете на маниоката са в действителност огромни – най-едрите от тях могат да доближат съвсем до 10 кг. Но за консумация са по-приятни младите корнеплоди на маниоката, по тази причина не се позволява прекомерното им развиване.

Когато са сурови, корените на маниоката съдържат отровна за индивида киселина, по тази причина те би трябвало доста добре да се обработят термично.

 Корен маниока

Корените на маниоката се употребяват най-много за подготвяне на тапиока – брашно, което се употребява в доста типове ястия.

За да се направи тапиока, корените на маниоката се почистват, настъргват се доста ситно, отцеждат се благодарение на преса, сушат се и се претриват през решето. Така се получава фамозното брашно от маниока.

От това брашно, известно като тапиока, се пекат самун и разнообразни типове питки, подготвят се каши и десерти, даже се създава алкохол.

Ако купите недопечен корен от маниока, можете да го обелите, а по-късно да го нарежете и да го изпържите или сварите. Така ще получите вкусна и хранителна гарнитура. След като се обели, маниоката се поставя в студена вода, с цел да не потъмнее.

От тапиока можете да извършите вкусни питки, изключително подобаващи са те за хора, които имат алергия към пшеничния глутен. Питките се вършат елементарно – единствено от тапиока и вода. Смесват се и се вършат питки, които се запичат на тиган, леко намазан с лой.

Много известно измежду латиноамериканците е ястието от рибен бульон и тапиока. Един литър бульон се сварява и се прибавя тапиока. Вари се, до момента в който не стартира да става на мехури, след което се оставя да се охлади.

Най-вкусната и привлекателна форма на тапиока са белите перли от брашното на маниока. Те се варят и от контакта с горещата вода потъмняват. Поръсват се с пудра захар и се сервират като десерт. За да са по-атрактивни, перлите от тапиока се боядисват в разнообразни цветове.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР