Маникюра е най-добрия аксесоар. От френски маникюр до невероятни декорации

...
Маникюра е най-добрия аксесоар. От френски маникюр до невероятни декорации
Коментари Харесай

Гел лак – Всичко което трябва да знаете

Маникюра е най-хубавия аксесоар. От френски маникюр до невероятни украшения и разнообразни техники, ноктите ви ви сигурно могат да създадат усещане. Искате устойчив маникюр? Гел лака може да издържи до 3 седмици и да обезпечи блестящо покритие без напукване или белене.

Освен това, издръжливият гел лак значи, че можете да миете чинии, без да се притеснявате, че ще развалите маникюра си, само че може ли това да вреди на естествените ви нокти? И могат ли геловете за нокти да повлияят на цялостното ви здраве? Ето какво би трябвало да знаете.

Вреден ли е гелът за ноктите ви?

Това значително зависи от метода по който го употребявате. Ако вашата маникюристка е високо квалифицирана, рядко бихте имали проблеми с този тип лак.

Просто внимавайте за тези признаци на увреждане на или към ноктите ви:

  • сухота
  • чупливост
  • пукнатини и счупвания
  • инфектиране на ноктите
  • зараза

Едно от най-обширните изследвания до момента, разглеждащо страничните резултати на гел лак за нокти, се организира в изследване, включващо 2118 участници. Във въпросника за самокритика съвсем половината оповестяват за странични резултати при нанасяне на гел лак за нокти и 1 на 5 в следствие.

Потенциалните странични резултати по време на нанасяне или носене на гел лак за нокти включват:

  • чувство за болежка и парене
  • сърбеж
  • отичане, зачервяване или обезцветяване
  • лющене или изсушаване на кутикула
  • промени в нокътната плочка

По-малко от 1% от хората оповестяват за обрив по ръцете или тялото си, екзема или подути устни.

Отстраняването на гела е най-вероятният стадий за причиняване на увреждане.
Проучването нагоре също откри, че 3 от 4 души са имали странични резултати след унищожаване на маникюра си с гел, в това число:

  • отслабени нокти
  • цепещи се нокти
  • бели петна по нокътните плочи
  • вдлъбнатини върху нокътните плочи
  • промени в цвета на нокътните плочи
  • онихолиза или обособяване на нокътното легло
  • промени във формата на ноктите

Проучването откри, че тези странични резултати са доста по-склонни да се случат, когато участниците сами вършат и отстраняват маникюра си.

Химичен състав на гел лака

Едно от първите неща, които нормално ви удрят, когато влезете в салон за нокти, е мощната химическа миризма. Не всички тези субстанции са безусловно нездравословни, само че доста гел лакове могат да съдържат:

  • дибутилфталат (DBP), който е пластификатор, който прави продуктите по-гъвкави
  • трифенил фосфат (TPHP), различен пластификатор, счита се за ендокринен унищожител
  • толуенът суспендира отмерено цвета и може да докара до кожно раздразнение и инфектиране
  • формалдехидът, който е обвързван с някои типове рак, се употребява като втвърдител

Все още има прочут спор дали тези химикали се смятат за токсични, само че формалдехидът е изключително обезпокоителен. Агенцията за запазване на околната среда споделя, че проучванията го свързват с някои типове рак и може да аргументи контактен дерматит, изключително в случай че имате сензитивна кожа.

Какво значат тези химикали за вашето здраве

Някои проучвания даже демонстрират, че някои химикали в лака за нокти могат да обхванат в тялото ви.

В малко изследване от 2015 година са изследвали урината на 26 дами, които неотдавна са лакирали ноктите си. В съпоставяне с плацебо маникюр с ръкавици и изкуствени нокти, равнищата на TPHP се нараснали внезапно при всеки участник в групата, лакирали същинските си ноктите. Не забравяйте, че TPHP е ендокринен унищожител, което значи, че се забърква с вашите хормони.

Избегнати ли са тези тежки химикали?

Ако сте загрижени за химикалите във вашия гел лак, можете да потърсите евентуално по-малко токсични други възможности. Проверете опаковката за етикети като 3-, 5- или 10-free, което значи, че са изкоренили този брой тежки химикали.

Например, 3-free значи, че компанията твърди, че формулата им не съдържа формалдехид, толуен и дибутилфталат. Повечето марки на пазара сега настояват, че са без 3.

Но отделът за надзор на токсичните субстанции тества потребителски артикули за нокти и откри, че доста артикули без 3 в действителност съдържат толуен, дибутилфталат или и двете. Освен това, имайте поради, че премахването на шепа токсични химикали не подсигурява, че останалите съставки са безвредни.

Безопасни ли са LED лампите за нокти?

След като ноктите ви получат пласт гел лак, те ще се греят в сиянието на LED лампа за нокти, с цел да се втвърдят и стегнат.

Светодиодните крушки излъчват ултравиолетово (UV) излъчване. С течение на времето излагането на UV радиация може да повреди кожата ви, което води до преждевременни бръчки и старешки петна и даже може да докара до рак на кожата.

Но проучване от 2013 година допуска, че лимитираната експозиция, която ще получите в салон за нокти, не е огромна работа. Тези LED лампи за нокти нормално се смятат за не толкоз рискови, стига да се употребяват съгласно напътствията.

Нанасяне на гел лак, малко по малко

Маникюра с гел лак нормално лишава малко повече време от този с елементарния лак за нокти. Можете да очаквате да прекарате към час, само че това зависи от положението на ноктите ви и дали към този момент сте с гел лак, когато пристигнете. Но пък времето си заслужава, тъй като ще се сдобиете с съвършен и дългогодишен маникюр.

Вижте още:

Стъпка 1. Подготовка на ноктите

Първо, вашият маникюрист ще приготви ноктите ви. Тя ще избута кожичките ви с дезинфектиращ артикул за ръце, с цел да защищити ноктите от попиване на масла.

След това се отстранява непотребната кутикула и се оформят ноктите ви. Следва разчистване на нокътната плочка с алкохол и артикул за балансиране на pH, с цел да се подсигурява, че гел лака няма да с еотлепи.

Стъпка 2. Базов гел

Базовият гел е базово покритие, което оказва помощ на същинския гел да се придържа към ноктите ви. Това също по този начин предотвратява пигментите в гела да оцветят ноктите ви. След това ноктите се поставят под лампата за нокти за към 15 секунди, според от модела.

Стъпка 3. Топ лакове

Сега за положителните неща. Обикновено ще имате нанесени два пласта цвят, с сгъстяване от 30 секунди под лампата за нокти за всеки.

След това се нанaся топ лак, с цел да резервира цвета равен и бляскав. Отново следва да поставите ръцете си под лампата.

Повечето гел лакове оставят леплив дисперсионен пласт след сгъстяване, който се отстранява с артикул въз основата на алкохол.

Стъпка 4. Масло за кожички

В този миг ноктите ви са приключени и по-лъскави от всеки път. Но преди да си тръгнете, вашият маникюрист ще нанесе пласт масло за кожички, с цел да ги резервира по този начин блестящи и красиви.

Често срещани неточности в гел лака, които би трябвало да избягвате

Свежите гелове наподобяват ужасно, само че по какъв начин да ги поддържате такива? Ето някои неща, които би трябвало да избягвате, когато употребявате гел лак, с цел да запазите естествения си нокът допустимо най-здрав.

  • Без потребление на масло за кожички.  Здравите нокти са леко гъвкави и се нуждаят от хидратация, с цел да ги поддържат такива. Използването на масло за кожички се бори със сухотата на ноктите, което може да докара до чупливи нокти.
  • Стоите с гел лака прекомерно дълго Да, може да бъде изкушаващо, в случай че към момента наподобяват съвършено, само че в идеалния случай би трябвало да премахнете маникюра си с гел след най-много 3 седмици, с цел да избегнете увреждане на нокътя.
  • Не премахвате повреден гел лак. Ако гелът се повреди, напука и стартира да се повдига, влагата може да попадне изпод, което може да докара до напредък на бактерии и гъбички.
  • Отстранявате гел лака сами. Въпреки че е изкушаващо да премахнете износения гел маникюр вкъщи, по-безопасно е да посетите салона за хубост. Ако сте прекомерно груби или употребявате неверни артикули, това може да повреди ноктите ви.

По-малко нездравословни други възможности

Въпреки че не е толкоз настоящ и сигурно не е толкоз устойчив, обичайният лак за нокти към момента прави работата. В допълнение, има тонове нови артикули, които навлизат на пазара с дълготрайни формули, проектирани като хибрид сред типичен и гел лак.

Ако желаете свежо изглеждащ маникюр за събитие има изкуствени нокти. Отминаха дните на дебелите, пластмасови удължители, които не биха заблудили никого. В днешно време тези нокти наподобяват реалистични, оферират се в разнообразни дизайни и даже могат да устоят до седмица. И при изискване, че не загубите нито един, можете да ги употребявате наново.

Гел ноктите са безвредни за множеството хора, изключително в случай че ги запазите за специфични случаи, когато вие и вашите нокти би трябвало да блестят.

Потърсете нетоксични артикули, в случай че можете, защото лакът за нокти, в това число гелът, може да включва химически съставки.

Освен това, в случай че прекалите с операцията, ноктите ви могат да станат сухи и чупливи.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР