Мандатът на Централната избирателна комисия е 5 години. Това каза

...
Мандатът на Централната избирателна комисия е 5 години. Това каза
Коментари Харесай

Говорителят на ЦИК: Сегашният състав може да остане до избор на нов

Мандатът на Централната изборна комисия е 5 години. Това сподели в утринния блок на Българска национална телевизия представителят на ЦИК Камелия Нейкова във връзка настояването на Българска социалистическа партия да бъде определен нов състав на Комисията.

Мандатът на този състав на ЦИК изтича на 21 март. Съгласно Изборния кодекс процедура за нова мандат би трябвало да бъде извършена не по-късно от три и не по-рано от един месец, само че има и текст, който позволява, че членовете на ЦИК могат да изълняват мандат до встъпването на новите членове на Комисията. Ако Народното събрание не предприеме процедура по желание на нов състав, сегашният състав може да извършва отговорностите си, изясни Нейкова.

Тя разяснява и номинацията за евродепутат на Евгения Банева, която от декември е в ареста със брачна половинка си Николай Банев по обвиняване за изпиране на над 1 милиарда лева и укриване на налози. Този въпрос към момента е някакво декларирано предпочитание. След като стартира регистрацията на претендентите Изборният кодекс урежда техния статут.

Кандидат за евродепутат не може да бъде арестуван или привличан като обвинен в изключение на случаите на закононарушение от общ темперамент. По думите на Нейкова в тази ситуация с Банева, е допустимо тя да се бори за място в Европейския парламент

Няма по какъв начин обаче един евродепутат в случай че има присъда и той не е на независимост, той да извършва функициите на подобен, съобщи Камелия Нейкова.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР