Мандатът на Мария Стоянова, която влезе в СЕМ от квотата

...
Мандатът на Мария Стоянова, която влезе в СЕМ от квотата
Коментари Харесай

Президентът и Народното събрание ще попълват квотите си в СЕМ по различно време

Мандатът на Мария Стоянова, която влезе в Съвет за електронни медии от квотата на президента Росен Плевнелиев, изтича през юли тази година

© Надежда Чипева Още по тематиката
Вежди Рашидов внесе ремонти в Закона за радиото и малкия екран

Предложението на ръководителя на комисията по просвета и медии и още петима депутати е обвързвано с мандатите на членовете на регулаторния орган Съвет за електронни медии
4 май 2018
Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд по текст в медийния закон

Законовото ограничаване пречи на попълването на състава на Съвета за електронни медии
14 мар 2018 Квотите на Народното събрание (НС) и на президента в Съвета за електронни медии (СЕМ) ще се обновяват без значение една от друга. Народното събрание одобри смяна в Закона за радиото и малкия екран, с която се анулира правилото, че решението на Народното събрание и указът на президента за избиране, надлежно - назначение, на членовете на Съвет за електронни медии влизат в действие по едно и също време.

Медийният регулатор се състои от петима членове, трима от които се избират от Народно събрание, а двама се назначават от президента за период от шест години. Актовете на двата органа обаче се разминават във времето и взаимно се блокират.

В началото на годината президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с искане да разгласи тази наредба за противоконституционна. След смяната на текста Конституционен съд ще би трябвало да приключи делото пред него, доколкото настояването не е за пояснение.

Конкретният мотив е изтичащият мандат на Мария Стоянова, която беше определена от квотата на президента Росен Плевнелиев. В случай че правилото за по едно и също време възобновяване на квотите бе останало, даже президентът да назначи човек на нейно място, той трябваше да изчака една година, до момента в който и Народно събрание подмени членовете на регулатора от квотата си.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР