Манчестър Юнайтед е в тежка криза на всички нива –

...
Манчестър Юнайтед е в тежка криза на всички нива –
Коментари Харесай

Криза в Юнайтед ли? Не се шегувайте. Навремето клубът бе спасен от… куче

Манчестър Юнайтед е в тежка рецесия на всички равнища – и спортно-техническа, и управническа. В популярния британски клуб като че ли всичко рухна след онази проклета пролет на 2013-а. Всъщност преди шест и половина години на „ Олд Трафорд “ се лееше следващото шампионско шампанско – обичаен обред под управлението на сър Алекс Фъргюсън и мотив за наслада.

Но имаше една смущаваща детайлност. Фърги бе взел необратимото решение да завърши дефинитивно кариерата си и пяната на шампанското бе примесена със сълзите на почитателите. Ясно беше, че завършва златна ера и тъгата по шотландеца бе обяснима, само че към момента никой не предполагаше, че клубът се качва на влакче на ужасите, от което слизане няма. Поне към този момент.

Сменят се треньори, харчат се стотици милиони за селекция, притеглят се звезди… Но Юнайтед не може да запълни пропастта, зейнала след отдръпването на сър Алекс. И през този сезон съвсем всеки мач на „ алените дяволи “ е изтезание за ентусиастите и възприятието за безизходност става все по-задушаващо. Разбираме ги, въпреки че какво да кажат пък съседите от Ливърпул, които 30 години чакат купата във Висшата лига?

Изстрадал е всяка секунда от славната история на клуба. Помни бомбардировките по време на Втората международна война, изпадането, нещастието в Мюнхен. Но пази и загатна за безбройните трофеи и триумфи, трансформирали Юнайтед в колос от планетарна големина.
Цялото това велико завещание обаче нямаше да е реалност без помощта на… едно куче.

Но всичко по реда си. Ще стигнем и до значимата историческа роля на симпатичния санбернар Мейър, а в този момент малко предистория.
В началото на 20 век професионализмът последователно си проправя път в британския футбол, а Манчестър Юнайтед, прочут като Нютън Хийт тогава, е измежду по-малките клубове в района – и като фенска база, и като благоприятни условия. През 1898-а отборът печели Ланкашър Къп след победа над Блекбърн, което е огромен триумф, само че никога не облекчава финансовите му проблеми, които мъчат клуба към този момент десетина години. Хийт непрекъснато е във финансова рецесия и на ръба на оцеляването.

 Stbernardinsnow

Снимка: By The original uploader was Sloberdog at English Wikipedia. – Transferred from en.wikipedia to Commons by Isthmus., CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3582133

Нютън посреща предишния век като втородивизионен тим, а безпаричието става още по-нетеърпимо. На всичко от горната страна президентът и главен заемодател Уилям Хийли желае да му бъде върнат дълг от 242 паунда и се обръща за това към съда.
В касата на Хийт обаче няма нито пени, а когато отговорностите на клуба доближават 2500 лири, е разгласен банкрут.
Банкрутът датира от февруари 1901-ва, когато е погубен дефинитивно ентусиазмът на футболистите и малцината му последователи.

Схлупеният стадион „ Банк Стрийт “, на който играе тимът, е затворен и всички чакат, че ще бъде последвана ориста на просъществувалите малко клубове Ню Брайтън Суифтс ФК и Бъртън Суифтс ФК, които си отиват по същия сюжет.
Капитанът Гари Стафорд обаче отхвърля да се съобщи. Пристигнал от Крю Аликзандра през 1896-а, единствено година по-късно към този момент е капитан и неоспорим водач на Нютън.

Осъзнал безизходицата, надареният бранител взема решение да се провежда благотворителен базар в центъра на Манчестър, а задачата му е набирането на 2670 паунда, колкото е повишен дългът на Хийт с лихвите.
За да притегли по-голямо внимание и повече гости, Стафорд взима на базара и кучето си – санбернара Мейър, който вместо бъчвичка с бренди на врата си, има касичка за подаяния и привързано за гърба ковчеже за по-едри дарения.
Въпреки големите старания на Гари, самодейността му не донася задоволително пари за избавлението на клуба, а за похлупак – в последния ден на базара изчезва и домашният му любим.

Съдбата обаче си знае работата и отчаянието е малко.
Докато се разхожда из града, футболист на Нютън вижда публикация за открито домашно куче в един от пъбовете до манчестърската пивоварна.
Казва на Стафорд и без да се замисля капитанът потегля към кръчмата, където му следва срещата, която прекатурва историята.

По това време Джон търси да купи куче за подарък за рождения ден на щерка си и когато се натъква на Мейър, няма подозрение, че го желае за четириног любим на детето си.

На срещата със Стафорд предприемачът схваща болката му и без доста заобикалки му предлага договорка, която устройва и двете страни – пивоварът ще купи Нютън Хийт и ще изплати всичките му задължения, а в подмяна Мейър ще бъде подаръкът за рождения ден на щерка му. Футболистът, естествено, страда за кучето си, само че не се колебае нито за момент: „ Да бъде! “, споделя бранителят и Нютън се прости с талисмана си, само че си изплаща живота.
През март 1902 година се организира историческо заседание в Ню Айлингтън Хол, на което Стафорд афишира, че ще влага 2000 паунда в Хийт дружно с Дейвис и още трима локални предприемачи от Манчестър.

Ключова част от новото начало е смяната на клубните цветове от зелено и жълто на алено и бяло. Също по този начин, за управител е назначен Ърнест Магнал, под чието управление е извоювана и първата купа.
Месец по-късно се организира втора среща, на която се дискутира новото име на клуба.
„ Предлагам Манчестър Юнайтед “, страхливо прошепва 19-годишният почитател на име Луис Рока, само че в началото не му обръщат внимание.
Манчестър Сентрал и Манчестър Селтик се оформят като любимци, само че отпадат. „ Първото звучи като име на гара, а второто е доста индустриално “, провиква се някой и следват одобрителни възгласи. Така един младеж става кръстник на клуба, който през днешния ден е знак на великолепие във футбола.

По-късно Рока заема редица виновни длъжности на „ Олд Трафорд “ и отдава дните си на Юнайтед. На него се приписва и заслугата за реализирането на контакта с Мат Бъзби, който от средата на 40-те до края на 70-те написа история с „ алените дяволи “.

В последна сметка той е кучето воин, което изиграва съдбоносна роля за сбъдването на фантазиите в манчестърския спектакъл на футбола.
А днешните почитатели си мислят, че актуалната обстановка е безнадеждна. Хора, това е Юнайтед! И този клуб постоянно намира метод.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР