Мамят българи в чужбина със застраховки за рент-а-кар. Компании под

...
Мамят българи в чужбина със застраховки за рент-а-кар. Компании под
Коментари Харесай

Българи пропищяха от нагла измама в чужбина ВИДЕО

Мамят българи в чужбина със застраховки за рент-а-кар. Компании чартърен начисляват скрити такси и надценени разноски за вреди, алармират пред Нова ТВ жители след лятната им отмора в чужбина.

Жалбите това лято след наемане на коли чартърен при отмора в чужбина порастват, демонстрират данните на контролните органи. Най-често на водачите се начисляват скрити такси, застраховки или разноски за вреди, които даже не са предизвикали. При онлайн резервациите цената на услугата може да набъбне от редица спомагателни такси – като такса „ млад водач ”, такса „ навигация ”, такса „ детска седалка ” или такса „ втори водач ” да вземем за пример.

При последната си отмора в Испания - Владимир Стефанов наема кола чартърен. При резервацията в интернет заплаща 350 лева за 10 дни. След като се връща в България –изненадващо от картата му е изтеглена сума.

„ Карах 10 дни деликатно, върнах я без драскотина, и след седмица от картата ми бяха изтеглени 250 евро – малко повече от това, което платих за наемане на автомобила, на съображение цялостната застраховка на колата за тези 10 дни ”, споделя Владимир Стефанов.

При резервацията в интернет Владимир изрично отбелязва, че не желае да заплаща за застраховка. Въпреки това такава такса му е начислена.

„ Служителят 2-3 пъти повтори, че той има нова кола, тя има застраховка, аз 2-3 пъти повторих, че аз не желая да я заплащам и най-после той ми сподели, че няма друга кола. В самия приемно-предавателен протокол на колата – имаше изписана обща застрахователна стойност на колата, сума на застраховката за 10 дни и сума за наема. Но това са неща, които не са се попълвали на ръка, а са част от формуляра, т.е. аз, искайки да взема кола, би трябвало да го подпиша, без да има значение дали желая, или не ”, изяснява Владимир Стефанов.

Сумата за незадължителната застраховка, която Владимир отказал, била изтеглена даже откакто рент-а-кар компанията му върнала депозита.

„ На процедура откакто завършваме договорните връзки с възобновяване на депозита, те безусловно нелегално оперират с картата ми. Аз получих два отхвърли от компанията да ми бъде възобновена сумата и след втория отвод написах един имейл, в който предизвестих, че ще ги осъждам ”, изяснява Владимир.

Така услугата за него набъбва двойно. Напомпването на цената със застраховки и скрити такси е измежду най-честите тъжби, които получават в Европейския потребителски център.

„ Много е значимо, когато желаеме да наемем кола, да проверим какво включва главната цена – такса „ наем ”, и дали има и какъв брой ще ни костват други услуги. Например има услуги като „ седалка за дете ” или „ навигация ” или „ втори водач ”, младите водачи, които са под 25 години също се постанова да заплащат спомагателна такса ”, изяснява Соня Спасова, ръководител на ЕПЦ.

„ Най-често се злоупотребява в обстановка, в която си мислим, че имаме застраховка, а действително да нямаме. Затова би трябвало да проверим компанията, полицата от застрахователя, с цел да сме сигурни, че сме застраховани на пътя ”, изясни юрист Илия Тодоров.

Рискът от скрити такси е най-сериозен, когато цената на услугата е нереално ниска, споделя шефът на една от огромните рент-а-кар компании у нас.

„ Средната цена в България варира сред 15 и 25 евро на автомобил – от дребен и междинен клас. Има конкурентни, които се включват с цени от 2-3 евро дневно – тази цена значи, че те ще наваксат разликата с някакви други такси и удръжки за несъществуващи вреди. Най-дразнещи такси са, когато върнете автомобила и ви кажат, че дължите такса за разчистване на автомобила, която може да стигне до 50 евро, а услугата е доста по-евтина. Тези такси ги има някъде в контракта, само че те са написани с дребен текст, клиентът мъчно може да се ориентира. 90 % от клиентите не четат цялостните условия на контракта, а се подписват непосредствено ”, изяснява Даниел Нишков.

Освен със скрити такси, депозитът олеква и от удръжки за вреди, които не сме предизвикали, демонстрират жалбите в комисията.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР