Мамо, обичам те! Това е краят“.Това са последните думи, които

...
Мамо, обичам те! Това е краят“.Това са последните думи, които
Коментари Харесай

„Мамо, обичам те! Това е краят“ – последното съобщение на отвлечен израелски войник

„ Мамо, обичам те! Това е краят “.

Това са последните думи, които израелският боец Рон съумява да изпрати до майка си Маян. Жената описа за ужаса детето й да е отвлечено от палестинските терористи от „ Хамас “ пред „ Нова телевизия.

„ Бил е по тениска и къси гащи. И по джапанки. Това просто не е за поверие. И когато ракетната офанзива е почнала той е отишъл в леговище, което не е тъкмо леговище, а нещо от рода на защитна стена, където би трябвало да отидат, когато стартира ракетна офанзива ”, споделя Маян Ширман, майка на Рон. Войникът е бил един от дребното, останали в базата поради празник в Израел. Атаката почнала към 6 сутринта, когато спели.

Докато следва инструкциите за вражеска офанзива и се крие, съумява да се свърже с майка си. „ Той ми написа: „ Мамо, нещо не е наред. Не е като елементарна ракетна офанзива, доста е мощна тази офанзива ”. Знам, че ви звучи необичайно, само че хората в южната част на Израел сме привикнали с ракетни офанзиви. Но това беше друго. Каза, че има терористи в базата. Каза, че са сами. Те не са бойци, които се борят. Точно в този ден в Израел беше празник. И на пост са били 5-6 доста млади бойци без оръжия ”, твърди Маян.

След броени секунди следва и последното известие от Рон. „ Написа ми: „ Мамо, обичам те. Те нахлуват. Това е краят ”. Това беше всичко което ми сподели. Когато спряхме да си пишем бях сигурна, че е погубен. Но след 5-6 часа ние получихме видео от „ Хамас ”. На него той е жив. Хванат от терористите. Те наподобяват доста готови. Той наподобява здрав, не наподобява ранен ”, показва майката на Рон.

От тогава Маян не знае нищо за сина си. Нито за останалите бойци, които евентуално също са измежду заложниците. Тя споделя, че армията се е свързала с нея. Но до този миг не ѝ дават никаква информация.

„ Единственото нещо, което ме интересува е – дали е жив или е починал. Ако те имат информация, каквато и да е, в случай че е убит… тъй като е несъмнено, че в случай че е мъртъв, той е погубен. Той е астматик. Това е нещото за което се тормозим доста. Това е повода да не е боец, който се бори. Той е момче, което не може да диша без инхалатор. Той няма да оцелее без медикаментите си. Той е очарователно момче, обича работата си, неговата работа в армията беше да оказва помощ на арабското население ”, съобщи майката на Рон.

Маян е обезпокоена, тъй като синът й е астматик и сега няма медикаменти. Заради болестта си Рон действително не е бил в бойна част, а от хората, които оказват помощ на палестинското население.

Една от отвлечените от „ Хамас ” дами, снимана на видео, е Дорон. Сестра ѝ Леор към този момент 4-ти ден не знае – жива ли е или не. Дорон е взета за пленник с майка ѝ и с двете ѝ деца – на 3 и на 5 години.

„ Видях само първата секунда от видеото. Дори не мога да обясня какъв брой мъчно е за мен да виждам тези фрагменти. Но хора от фамилията ми ги разпознаха, а и армията в Израел ги разпознава. Със сигурност знаем, че майка ми, сестра ми и двете ми племеннички са там ”, споделя Леор Натанзон.

Нещастието за Леор не свършва до тук. В този ден изчезват също брат ѝ и сътрудникът на майка ѝ. Така изчезналите нейни близки след офанзивата са 6. „ Знам, че майка ми, сестра ми и двете ми племеннички са били в скривалището в къщата им в кибуца. И когато хората на „ Хамас ” са били до къщата, приятелят на майка ми е излязъл на открито. Опитал се е да им даде пари, ключовете на колата на сестра ми, всичко, което е имал ”, показва Леор.

В този миг дамите и децата стоят в стаята за укриване при изключителни обстановки. Помещение без прозорци, в което при нахлуване фамилиите се крият. „ Аз приказвах с майка ми по телефона. Беше към 10 часа. Казах ѝ че би трябвало да стоят вътре. Тя ми сподели, че са добре, че са в укритието. Каза ми, че не знае къде е приятелят ѝ. Но към този миг – те са добре. От тогава обаче – не съм ги чувала. Не знам нищо за тях. Звънях им в продължение на часове. Час след час, само че никой не ми отговори. А в събота следобяд видяхме видеото на „ Хамас ”, показва Леор.

Единствената информация, която имат за тях от армията в Израел – е че са в Газа. „ Ние ги чакаме. Сърцата ни са разрушени. Мислим къде са сега. Как се оправят, имат ли храна, спят ли, добре ли са девойките, които са толкоз мънички. Защо предизвикват това на деца?
Дори не желая да си мисля за моите най-големи страхове. Просто се апелирам. Опитвам се да запазя вярата. Моля се да са добре, че се държат добре с тях, тъй като нямам визия какво мога да чакам от тях ”.

Дорон споделя, че единствено от кибуца, от където изчезва сестра ѝ – отвлечените са над 30. „ Познавам доста хора, които са отвлечени. Всички къщи в кибуца са били запалени. Те са стреляли на всички места. Това е призрачен сън. Това е филм на ужасите ”.

24chasa.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР