Мамо, моля те, не умирай! - милиони хора в Турция

...
Мамо, моля те, не умирай! - милиони хора в Турция
Коментари Харесай

Мамо, не умирай: Това ВИДЕО шокира цяла Турция

" Мамо, апелирам те, не умирай! " - милиони хора в Турция са чули тези думи на 10-годишното момиченце, което се моли за живота на умиращата си майка.

Осемсекундното видео демонстрира 38-годишната Емине Булут, наръгана смъртоносно с нож от някогашния си мъж в едно кафене в анадолския град Къръккале. Драмата се разиграва пред очите на дребната им щерка. Във видеото се вижда по какъв начин майката притиска с ръка рана на врата си и с последни сили споделя: " Не желая да умра! ". Клипът провокира потрес в цялата страна и стана мотив за многохилядна проява в Истанбул.

" Наръгах я, тъй като ме обиди "

Кървавото закононарушение е осъществено още преди седмица, само че доближава необятната общност едвам в петък, когато клипът се появява в интернет. Емине Булут отишла в кафенето с щерка си, с цел да се срещне с някогашния си мъж, с който била разведена от четири години. По-късно той споделя следното пред един арбитър: " След като ме обиди, до момента в който говорехме за правата над нашето дете, аз я наръгах с ножа, който бях взел със себе си ". След нападението избягал, само че малко по-късно бил хванат от полицията. Прокуратурата желае непоколебим пожизнен затвор. Бившата му брачна половинка умира в болничното заведение от раните си.

Както показва " Берлинер Цайтунг ", под хаштага #EmineBulut хиляди хора в Турция осъждат бруталното ликвидиране и приканват управляващите да наложат оптимално строго наказване. Същевременно кървавото действие възпламени още веднъж дебата за всеобщото принуждение против дами в страната. Подобен случай имаше и предишния четвъртък, когато в анадолския град Коня 37-годишна жена бе намушкана 20 пъти от брачна половинка си. Тя била подала молба за бракоразвод и тъжба против мъжа си за домашно принуждение. Когато служителите на реда разпитали обвинения, той им споделил: " Можеш ли да съжаляваш, щом става дума за достойнството? ".

По време на извършената в Истанбул проява протестиращите дами скандираха последните думи на убитата Емине Булут. А опозиционният кмет на града Екрем Имамоглу написа в Туитър следното: " Ние сме на страната на дамите и децата - и по този начин ще бъде и отсега нататък ". Правителството също се почувства длъжно да осъди закононарушението. " Очакваме най-тежкото допустимо наказване за килъра ", съобщи представителят на президента Ердоган.

За смъртоносните набези против дами в Турция се приказва интензивно от февруари 2015 година, напомня " Берлинер Цайтунг ". Тогава в град Мерсин един автобусен водач умъртви студентката Йозгеджан Аслан. Той и двамата му помощници - личният му татко и един другар, бяха наказани на непоколебим пожизнен затвор.

Стотици убити дами

" Нойе Цюрхер Цайтунг " оповестява, че по данни на истанбулски организации за отбрана на дамите, единствено през първите седем месеца на тази година са били убити 245 дами. Миналата година жертвите са били 440, което е три пъти повече, в сравнение с през 2011. А съгласно отчет на Организация на обединените нации, съвсем 40 % от дамите в Турция са били изложени най-малко веднъж на физическо или полово принуждение от страна на сътрудниците си. Турция е подписала Истанбулската спогодба против насилието над дами, само че критици настояват, че държавното управление не поставя грижи за решителното ѝ използване. Нито пък е осигурило задоволително домове-убежища за измъчвани дами.

Влиятелни религиозни организации от дълго време надигат глас против конвенцията - била " неислямска " и представлявала " европейски скрит план против турското семейство ". Самият Ердоган нееднократно е казвал, че тъждество сред половете не може да има. Сега обаче от кабинета на президента бе обявено, че Ердоган бил разпоредил " причинителят да получи полагащото се наказване и да бъдат подхванати нужните стъпки за битка против насилието над дами ".

Много дами в Турция обаче се съмняват, че това ще се случи. Още повече, че държавното управление и до момента не е приело закон, който да не разрешава на съдиите да понижават наказванията за убийства на дами, в случай че причинителят се е почувствал " предизвикан " - тъкмо както в тази ситуация с килъра на 38-годишната Емине Булут.

източник: вести.бг
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР