- Мамо, може ли детско? А понякога дори не питат,

...
- Мамо, може ли детско? А понякога дори не питат,
Коментари Харесай

Идеи за игри, с които да ограничим телевизията на детето

" - Мамо, може ли детско? "

А от време на време даже не питат, дали може. Необичайната тишина от другата стая нормално приказва, че детето единствено си е пуснало тв приемника. Децата през днешния ден прекарват толкоз доста време пред екрани и монитори, че съвсем не виждаме очите им. А те все по-рядко се събират на тези шумни групички от нашето детство. Все по-рядко се виждат деца, играещи на гоненица, стрелящи с фунийки или скачащи на ластик. Веселите игри на улицата са сменени с пасивни и самотни действия като телевизия, компютърни игри, интернет.

Едва ли има човек, който да не чувал за вредата от стоенето пред тв приемника. Въпреки това махваме с ръка и го пускаме още веднъж, с цел да ни „ приказва нещо “, до момента в който вършим къщната работа. Често използваме тв приемника и като помощно средство, с цел да нахраним детето си или го оставяме пред него, с цел да имаме тишина и време за себе си. Този нездравословен табиет води до редица здравословни проблеми при подрастващите - затлъстяване, отмалялост, проблеми с очите, главоболие, неприятен сън. Интелектуалното им развиване също страда, четат книги все по-малко, а това пък лимитира способността им да мислят и творят.

Имаме ли способността да променим с нещо това състояние? Разбира се! Можем да поддържаме физическото и психическото здраве на децата, като ги насърчим към занимания, разрастващи творчеството, изобретателността и сръчността им. Започнете лека-полека да намалявате или слагате в граници гледането на телевизия. Нека стане последователно, с цел да няма мощна опозиция. И когато кажете: " Хайде, отмора от малкия екран " и видите, че то още не може да се заиграе единствено, предложете му вие концепция за игра.

Занимания за децата с малко помощ от нас

Пъзел, основан от децата
Можем да ограничим малкия екран като създадем пъзели сами. Дайте им остарели фотоси или картички, които да разрежат на дребни части. Нека залепят частите върху кадастрон, който по-късно да сложите на стената в детската стая. Този тип игри са потребни, тъй като като се изключи че подтикват паметта, развиват сполучливо логическото мислене на децата.



Колаж на здравословните храни
Нужно ни е парче кадастрон и подобаващи списания. Можем да мотивираме децата да търсят, изрязват и лепят илюстрации на потребни храни. По този метод ще ги подтикваме да се хранят постоянно със здравословни и качествени артикули.

Истински писма
След появяването на имейлите май позабравихме какво е да напишем писмо на лист хартия. Ще помогнем на детето да изрази мислите и възприятията си, в случай че го насърчим да написа същински писма, които да адресираме до другари и родственици. В тях може да опише някоя забавна преживелица от учебно заведение или да изрази възприятията и страстите си от минало или идно празненство. Ще го зарадваме доста и като му позволим да пусне запечатаните пликове в жълтата пощенска кутия.

“Предлагам ви няколко хрумвания за игри, подобаващи за деца сред 4-10 години, в които може да се включи цялото семейство – мама, тати, баба, дядо. Така освен ще се забавляваме дружно с децата, само че и ще засилим връзката си тях. ”

Сляпа рисунка
Трябват ни химикали или моливи, хартия и ленти за покриване на очите. Участниците в заниманието би трябвало да са седнали, със завързани очи (или както е на картинката), химикал и хартия в ръка. Всеки един от играчите афишира доста безшумно какво ще нарисува. След като всички приключат, превръзките за очи се смъкват и всеки би трябвало да допусна какво е изображението на останалите играчи. Победител в играта е този, който познае най-вече рисунки.



Котка и мишка
Взимаме две топки - едната огромна, а другата по-малка. Сядаме в кръг и даваме огромната топка на едно от децата. Тази топка ще бъде котката, а този, който се намира вдясно или вляво от детето, взима другата топка, която ще бъде мишката. Обявяваме число, до което ще броим и започваме от ръка на ръка да си подаваме двете топки. Победител е този, който държи мишката при привършване на броенето. Играта ускорява концентрацията и построява рефлекси при децата.

Будилник
За играта ще ни трябват ленти за очи, будилник и огромна забрадка. В кръг сядат не повече от 3-4 деца и възрастни, останалите стоят и безшумно следят. Очите на играчите са завързани. Поставяме будилника на пода, а покрай него и кърпата. Навиваме часовника да звъни, а участниците би трябвало да се ориентират по звука и единствено с пипане да намерят кърпичката. Печели този, който я откри пръв.

Невидима рисунка
Играе се по двойки и са нужни химикал и хартия. Единият от двойката обрисува инцидентна и извита линия, която приключва там, откъдето е почнала. Другият състезател би трябвало да си показа какво може да наподобява по този метод и да довърши рисунката. Не е разрешено да се излиза от първичния силует. Играта подтиква въображението и творчеството на децата.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР