Малцина знаят, че българите мохамедани провеждат собствена културна революция в

...
Малцина знаят, че българите мохамедани провеждат собствена културна революция в
Коментари Харесай

В кадър: Засекретената революция: Вижте историята на родолюбивата организация на българските мохамедани

Малцина знаят, че българите мохамедани организират лична културна гражданска война при започване на 40-те години на 20 век с помощта на активността на организацията - " Дружба Родина ".

Историята на родолюбивата организация гледайте довечера " В кадър: Засекретената гражданска война " в 22 часа по БНТ1.

В документалния филм журналистът Цветан Симеонов и операторът Методи Стоилков ни срещат с част от наследниците на главните настоящи лица в " Дружба Родина ".

Организацията е основана през 1937 в Неделино. За собствен химн " Дружба Родина " избира " Мила Родино " като това се случва преди песента да бъде определена за химн на Република България.

" По-будните измежду българите мохамедани вземат решение да ги изведат, правейки самобитна културна гражданска война и подхождат вярно тактически - без принуждение, спокойно - с осъществяване на вечеринки и играят пиеси. Секретарят на организацията написа пиеси на родопско произношение и самите българомохамедани играят. В тези пиеси играят и дами мохамеданки, което е доста.

Тук става въпрос съответно за българи мохамедани, както и българи християни в този регион. Както в миналото са ги наричали - помаци или ахряни, те вземат решение, че това е обидно са тях и сами се назовават българомохамедани. Тогава сред тях не е имало бездна и към оня миг те са живеели дружно. Едните, просто в историческата си орис одобряват исляма, принудително в огромна степен, други остават християни.

Само за две три години, в интервала 1941-1943, 90 000 българи мохамедани подават молби за промяна на турско-арабските имена с български. Тези хора не са трансформирали имената си принудително. Още през цялото време ги убеждават, че има разлика сред националност и вяра и никой не протяга ръка на религията им. Те всички се усещат българи и в това съумяват да ги доубедят ", споделя създателят на кино лентата.

След 9 септември 1944 организацията е оповестена от комунистическите управляващи за фашистка, а ръководителите ѝ са изпратени в пандиза. В следствие цялата информация да нея е засекретена.

" Абсолютно назад преброяване стартира. Дори, защото е извършена гражданска война и в дрескода - шалварите изчезват, фесове и фереджета, идват отечественофронтовците и споделят, тъй като им трябват гласове: " Вижте, вие би трябвало да си носите шалварите, те са вашето облекло. Върнете си фереджетата, върнете си турските имена. И стартира цялостен декаданс ", добавя Симеонов.

Още детайлности вижте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР