Малцина са писателите, които умеят да пишат увлекателно за деца.

...
Малцина са писателите, които умеят да пишат увлекателно за деца.
Коментари Харесай

Скривалище на сенки

Малцина са писателите, които умеят да пишат увлекателно за деца. А още по-малобройни са тези, които пишат по този начин, че да разсънят у невръстните си читатели желанието да разсъждават. Една от тези редки автори-магьосници на словото е шведката Мария Грипе. Мая Стина Валер, както е нейното същинско име, е родена през 1923-та година в дребното градче Ваксхолм, ситуирано на Стокхолмския архипелаг, и умира на 83-годишна възраст (през 2007 г.). За толкоз дълъг живот човек вероятно става доста умен. Но това е работа на възрастните. За дребните би трябвало да пишеш ИНТЕРЕСНО. А Мария Грипе несъмнено написа забавно. За своите над 35 книги, множеството илюстрирани от нейния брачен партньор Харалд Грипе, е получила близо 20 национални и интернационалните литературни награди, а самите книги освен че са преведени на 30 езика, само че и доста от тях са екранизирани и имат голям триумф. Зад тези числа се крие огромен гений, съществени познания и доста обич – обич към литературата, само че най-много към децата.
Грипе се подрежда измежду най-талантливите и обичани скандинавски писатели на детски книги дружно с Астрид Линдгрен и Туве Янсон. Тя обича да написа за ексцентрични, разнообразни, самотни деца. Сред тематиките, които я вълнуват най-вече, са самотата, ранимостта на детската душа, житейските неволи. С неподражаемо майсторство „ забърква “ историите си с по нещо свръхестествено, тайнствено и мистично и още от първите редове разпалва любознание. А тогава и нашата фикция оказва помощ.
В изкуството и въобще във философията сянката е знак на тъмната страна, на отрицателното начало, на второто „ аз “. Сянката крие злокобни секрети, тя е безплътна, само че рискова. Именно сянката е главен знак в четирилогията на Мария Грипе, включваща „ Сянката над каменната скамейка “, „... и белите сенки в гората “, „ Деца на сенки “ и „ Скривалище на сенки “, която издателство „ Емас “ в този момент пуска на българския пазар.
В световноизвестната ѝ тетралогия действието се развива през 1911 година. Четиринайсетгодишната Берта живее в дребен град дружно с родителите си, брат си и сестра си. Един ден в дома им постъпва нова прислужница на име Каролин. Тя внася нов живот в скучното ежедневие на заможното семейство, което живее много затворено. Никой не остава апатичен към мощното ѝ наличие. Децата я боготворят, родителите са удивени от трудолюбието ѝ... Освен обаче ведро въодушевление и многообразие, Каролин внася в монотонния живот на фамилията и ужас. Тя не се свени да повдига въпроса за мястото на дамите в обществото, за равноправието сред половете; не се бои да опонира на възрастните и да им демонстрира къде грешат… Изобщо, Каролин е момиче с мнение. Тя обаче изповядва напредничави възгледи, които не намират почва у заможното, само че много консервативно семейство на Берта. При все това никой от домашните не знае съвсем нищо за младата прислужница. Миналото ѝ е забулено в тайнственост.Никой не знае от какво семейство е, по какъв начин е живяла, за какво заобикаля да приказва за себе си. Впоследствие се оказва, че Каролин и Берта са сестри – имат един и същи татко. Двете девойки изпитват мощно предпочитание да се сближат и отпътуват дружно за мистериозен палат на име „ Розов подарък “, където нескрито излизат още секрети от предишното на Каролин. „ Скривалище на сенки “ придава комплектност на вълнуващата тетралогия на Мария Грипе, тетралогия, която омагьосва читателя с приказната си атмосфера и го държи в плен на обаянието си до последната страница.
И не на последно място – Мария Грипе е носителка на най-престижната премия за детска литература в света, медала „ Х. Кр. Андерсен “. Впрочем той е бил неин обичан създател. А още по-любопитно е, че през 2005 година е учредена премия „ Мария Грипе “. Тя се присъжда годишно на шведски публицист, който „ в своите книги дава опция на читателите да се срещнат със света на фантазията и действителното “, а основният воин безусловно би трябвало да бъде млад. Какво чудно има? Нали тъкмо това намираме в нейните романи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР