Малцина не го издържат, а пък носи голяма административна тежест,

...
Малцина не го издържат, а пък носи голяма административна тежест,
Коментари Харесай

Отпада психопрегледът за шофьорите в обществения транспорт

Малцина не го устоят, а пък носи огромна административна тежест, стимулира се зам.-министърът

Едно от главните условия към шофьорите от публичния превоз - на рейсове, камиони и таксиметрови коли, ще бъде отстранено.

Става въпрос за задължителния обзор за психическа валидност, който в този момент би трябвало да се минава на всеки три години. Предложението на министерството на превоза, оповестено в , е психопреглед да се минава единствено от водачите, които са изгубили книжката си или са уличени в ръководство в нетрезво положение.

Проектопромените са в Наредбата за условията за психическа валидност и са подписани от зам.-министъра на превоза Николай Найденов, добави вестник. 

Сега настоящата Наредба (от 15 май 2006 г.) повелява водачите на камиони, рейсове и таксита да минават психически обзор на всеки 3 години. А тези, които са над 65-годишна възраст, би трябвало да се преглеждат всяка година.

Промените се вършат по искане на бизнеса, написа в претекстовете си зам.-министърът ( " През последните няколко години непрестанно постъпват оферти от браншовите организации в региона на автомобилния превоз с оферти за анулация на това условие " ).

В претекстовете се акцентира също по този начин, че при психопрегледите се открива доста дребен % (0.1%) водачи с психологични отклонения, само че не излиза наяве дали това се дължи на формалното осъществяване на тези прегледи или в действителност има толкоз малко водачи, които не дават отговор на условията:

" Статистиката демонстрира, че за интервала 01.01.2021 година – 31.12.2021 година са регистрирани 72 077 психически проучвания на 70 797 водачи на територията на цялата страна. Общият брой лица, на които през 2021 година не е издадено уверение за психическа валидност е 73, което съставлява 0,1 % от подложените през 2021 година на психическо проучване 70 797 броя водачи. Видно от посочените данни, за забележителна част от изследваните водачи психическото проучване не записва данни лидерът да съставлява евентуална заплаха за придвижването по пътищата ".

Според зам.-министъра на превоза, нямало аргументи да се допуска, че да шофираш транспортно средство в публичния превоз поражда " конкретни рискове за пътната сигурност ", че  " да бъдат подлагани от време на време на психическо проучване водачите, които правят такива действия ".

Освен това периодическият обзор " съставлява спомагателна административна тежест за водачите и превозвачите, без да води до доста повишение на пътната сигурност ", счита Николай Найденов.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР