Малко вероятно е действията, които наблюдаваме в района на Херсон,

...
Малко вероятно е действията, които наблюдаваме в района на Херсон,
Коментари Харесай

Провежда ли всъщност Украйна контранастъпление в Херсон? - Анализи и Коментари

Малко евентуално е дейностите, които следим в региона на Херсон, да имат темперамент на контранастъпление. По-скоро евентуално имат за цел да принуждават съветското командване да вкара обилни нови сили на западния бряг на Днепър, където - заради забележителните логистични проблеми - те биха се оказали в уязвимо състояние.

На 29 август стана известно, че Въоръжените сили на Украйна подхващат настъпателни дейности в направлението на Херсон. Украинското военно командване се обърна към медиите с молба да не разясняват и не отразяват тези събития отвън формалните известия. А към локалното население – да се погрижи за сигурността си по отношение на идните тежки боеве.

Външните наблюдаващи одобриха това като начало на украинското контранастъпление. Но в идващите дни информацията за сходни дейности последователно изчезна от медийното пространство.

Какво е известно?

В продължение на най-малко два месеца украинските осведомителни източници със забележително неизменност съобщаваха за подготовка за нахлуване в сектора на фронта на западния бряг на Днепър за освобождението на Херсон. Сред мнозината коментирали тази тематика (в това число и близки до украинските власти) обаче липсваха представители на управлението на Въоръжените сили на Украйна.

Получи се много странна обстановка. Воюващите страни в действителност са склонни да крият проектите си. И до момента украинското военно командване се оправя добре с тази задача. Дори западните съдружници не всеки път до дъно са в течение на украинските военни проекти.

Известно е, че американски експерти са съдействали за планирането на настъпателни интервенции на Въоръжените сили на Украйна. Но не е известно за интервенции по кои посоки става въпрос. Външните наблюдаващи aприори одобриха тази информация като отнасяща се за направлението на Херсон. Този извод се удостоверява от наблюдаващите с дейности на украинските войски и от обстоятелството на логистичната накърнимост на съветските войски на западния бряг на Днепър.

През последните два месеца Въоръжените сили на Украйна поставят старания за уединяване на Херсонската формация на съветските войски. Редовно се нанасят удари по обекти от инфраструктурата за заличаване на логистичната поддръжка на агресора. Унищожават се също хранилища и командни пунктове. Особено значимо беше предаването на Украйна на американски противорадиолокационни ракети AGM-88 HARM. С тяхна помощ през последния месец бяха унищожени до двадесет съветски радиолокационни станции в Херсонска и Запорожка област, а и в Западен Крим. И това са единствено известните обстоятелства. Вероятно има доста повече изумени цели. Резултатите от потреблението на противорадарни ракети разрешиха на Украйна още веднъж да употребява своите „ Байрактари “, с цел да нанася удари по съветските войски. Ето защо руската страна към този момент смъква от дежурство радиолокационни станции във вътрешните региони на Русия и ги трансферира в Украйна за запълване на неприкритите от Противовъздушна отбрана сектори. Съмнително е, че това ще работи дълго време: Украйна може да се окаже с повече ракети, в сравнение с Русия с радари.

Доколкото може да се реши, украинската страна е подхванала лимитирани настъпателни дейности в три посоки. На две от тях са реализирани резултати, които надали имат сериозно значение.

Атакуващите украински войски се сблъскаха с поделение на съветските въздушно-десантни войски, а те са предопределени за водене на настъпателни дейности. Не е изключено украинското командване да е подозирало подготовката на ново съветско нахлуване по Херсонското направление. И това да е станало причина за активизирането на настъпателните дейности на украинските войски. За да се наруши настъпателният капацитет на съветската страна.

Подразделенията на Резервния корпус на Силите за защита на Украйна са на предходните си позиции. И не се трансферираха в посока Херсон. Поне не в обилни количества.

Но опасността от украинско нахлуване на западния бряг на Днепър принуди съветското военно командване да предприеме енергични ограничения за увеличаване на групировката си в този сектор. В резултат на това в този сектор съветските сили имат най-крупна формация от целия фронт. Според информацията в общественото пространство сред една четвърт и една трета от боеспособните съветски войски в Украйна са съсредоточени към Херсон. И те зависят от действието, на първо място, на два автомобилни моста през Днепър. По които постоянно се нанасят ракетни удари.

Също по този начин, съгласно открити източници, елементи на 3-ти армейски корпус незабавно се трансферират в тази зона на бойните дейности, които разполагат със доста количество тежка бронирана техника. Изглежда, че този корпус би трябвало да размени войските, трансферирани към Херсон от Запорожкото направление. Възможно е да се наложи съветското командване да раздели корпуса, като насочи част от силите на западния бряг на Днепър.

Ненатрапчиво, само че значимо събитие беше изказването на Пентагона за началото на прехвърлянето на оръжия за Украйна от Съединени американски щати по море. Което сочи три неща. Първо, размерът на доставките се усилва. И става допустимо да се образуват избрани ресурси, а не непрекъснато да се разчита на настоящите доставки с въздушен превоз. Второ, допустимо е номенклатурата от доставки на въоръжение за Украйна да е разширена, да вземем за пример за сметка на самоходните артилерийски системи M109 – последни модификации. Или за други, по-стари артилерийски системи, които са останали в американските хранилища в задоволителни количества. Трето, това индиректно свидетелства за оценката на Вашингтон за обстановката на фронта като релативно постоянна - заради неспособността на Русия да организира широкомащабни настъпателни интервенции. Като цяло морските доставки могат да бъдат симптом за доста увеличаване на капацитета на въоръжените сили на Украйна, само че не сега.

За евентуалните цели на украинското военно командване

Заплахата от украинско контранастъпление против Херсон докара до това, че на западния бряг на Днепър бяха трансферирани съветските подразделения, предопределени за други оперативни посоки. Политическата задача по преодоляването напълно на територията на Донецка област все още не е изпълнена.

Като цяло наподобява, че историята с Херсонското направление е огромна дезинформационна интервенция. С цел да предизвика Кремъл да трансферира там войски, с цел да предотврати възможната загуба на Херсон.

Като се имат поради към този момент подхванатите военни и политически старания от съветската страна, изтеглянето от западния бряг на Днепър е недопустим сюжет за Кремъл. А това значи, че руснаците ще се бият за Херсон допустимо най-упорито. Не следва да се чака заповед за евакуиране на групировката. Освен това ще се поставят нови старания за запазване на нейната боеспособност - за сметка на други оперативни посоки.

И тук способността на украинците да нарушат съветската логистика през Днепър е от сериозно значение. Идеалният вид е, когато украинската страна би могла да контролира този развой, пропускайки на западния бряг жива мощ и бойна техника и в оптималната степен да ограничи постъпването на гориво и муниции там. Въпросът обаче е до каква степен това е кардинално допустимо. Най-вероятно в един миг ще бъде взето решение за цялостно разрушение на мостовете през Днепър.

Изглежда сегашната цел на въоръжените сили на Украйна е да провеждат непрекъсната " месомелачка " за руснаците на западния бряг на Днепър, унищожавайки там живата мощ и бойната техника. С поетапно заличаване на транспортната инфраструктура на територията, следена от съветската страна на западния бряг, където има редица реки и напоителни канали и надлежно мостове над тях. Целта би била да се трансформира тази най-крупна формация на съветски сили в общ брой от полуизолирани зони. А когато назреят изискванията за това, да се премине към поредното им заличаване.

Но това е неприятна вест за жителите на Херсон.

Какво следва

Очевидно е, че украинските сили ще продължат да извеждат от строя системата за противовъздушна защита в Херсонска област и в Западен Крим, употребявайки данни от системите за техническо разузнаване на НАТО. На първо място посредством заличаване на радиолокационните средства.

Ще продължат ударите по транспортната инфраструктура на района за изтриване на тяхната пропускателна дарба.

Може да се чака увеличение на опциите на Въоръжените сили на Украйна за огнево поразяване на цели на западния бряг. Още през есента на тази година Съединените щати ще стартират да доставят на Украйна повече ракети с огромен обхват за системите HIMARS / MLRS. И нови мостри на 155-мм артилерийски оръдия.

Изявленията на украинската страна за желанието за преустановяване на дейната фаза на войната преди зимата би трябвало да се одобряват тъкмо противоположното. Украинците разчитат, че " Генерал Мраз " ще стане техен съдружник.

Ако зимата е задоволително студена и Украйна успее да резервира контрола над логистичната инфраструктура през Днепър, съветската формация на десния бряг ще се сблъска със сериозен дефицит на гориво.

През зимата съветските войски към Херсон няма да могат да се възползват от естествените благоприятни условия за маскиране на техниката. За сметка на температурния контрастност тя доста по-лесно би могла да бъде засичана посредством термовизионна инсталация. Ако Украйна успее да запази боеспособни своите ударни безпилотни летателни апарати през този интервал, ситуацията за съветската формация би било много печално.

Ще бъде невъзможна евакуацията на развалената съветска бойна техника за ремонт и възобновяване. Това ще наложи прехвърлянето на нови количества въоръжение и бойна техника, само че единствено в една посока. И даже запасите от оръжия в Русия да са огромни, те не са безгранични. „ Дъното “ може да се покаже още през ноември-декември.

Освен това до зимата украинските Военновъздушни сили могат да получат спомагателни благоприятни условия както във връзка с броя на самолетите, по този начин и във връзка с способността им да употребяват нови оръжия западно произвеждане.

Изводи

Малко евентуално е бойните дейности в региона на Херсон да са детайл от разгръщащо се украинско контранастъпление. По-скоро става дума за дълготрайна и огромна интервенция, налагаща прехвърлянето на обилни съветски войски на западния бряг на Днепър. Където заради логистични усложнения те ще бъдат в уязвимо състояние.

В същото време загубата на Херсон е неприемлива за Кремъл по политически аргументи. А това значи, че руснаците ще продължат да трансферират там войски и техника, до момента в който имат опция.

Нарастване на интензивността на бойните дейности по Херсонското направление принуждават Москва да снеме сили от други посоки на фронта, което облекчава ситуацията на украинските войски там.

Изглежда зимата е най-вероятният интервал за огромни интервенции на украинските войски на западния бряг на Днепър.

Украинското командване и отсега нататък ще се стреми да запази своите войски и да унищожава съветските. Овладяването на избрани територии има вторично значение.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР