Малко вероятно е да влезем в еврозоната през 2024 г.

...
Малко вероятно е да влезем в еврозоната през 2024 г.
Коментари Харесай

Симеон Дянков: Малко вероятно е да влезем в еврозоната догодина

Малко евентуално е да влезем в еврозоната през 2024 година с тази двуцифрена инфлация, въпреки че през последните месеци служебното държавно управление съумя да свие недостига. Освен това на България ѝ би трябвало постоянно държавно управление. Такъв коментар направи в ефира на някогашният финансов министър Симеон Дянков. 

" Ще забележим едноцифрена инфлация чак към края на 2023 година Все още не сме подготвени за по-ниска инфлация. Миналата година беше на повишение на цените на енергийните артикули, превоза и храните. Там по-скоро трендовете за понижаване на инфлацията. Но пък минималната работна заплата се усили и главната инфлацията ще се вдигне ", сподели още той.

Дянков очаква лихвите по заемите у нас да тръгнат нагоре още през февруари-март.  По негово мнение, изказването на председателката на ЕЦБ за още по-рязко повдигане на главния лихвен % е притеснително и сочи за планове да се  прибира ликвидност от пазара. Това съгласно него значи, че сред февруари и май ще има скок от към 2 процентни пункта и ще се усилят всички лихви, в това число тези в България. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР