Малко след като Тео де Раадт разкри нова хардуерна уязвимост

...
Малко след като Тео де Раадт разкри нова хардуерна уязвимост
Коментари Харесай

В OpenBSD бе добавен код за програмното изключване на HyperThreading

Малко откакто Тео де Раадт разкри нова хардуерна накърнимост в процесорите на Intel, обвързвана с реализацията на технологията за едновременна многопоточност (simultaneous multithreading), повече известна като HyperThreading, за OpenBSD бе основан пач, даващ опция за изключване на SMT на равнище операционна система.
Създаването на профилирания пач се постанова, тъй като в BIOS/EFI в на процедура всички компютри, а и в операционните системи няма опция за изключването на SMT .

Пачът прибавя новия булев параметър sysctl в подточката „hw.smt“, който по дифолт има значение 0 (изключено). В този режим мениджърът на потоците не разрешава на две виртуални ядра да се започват два по едно и също време работещи потока. При слагането на sysctl значение 1, мениджърът позволява едновременното натоварване на две виртуални ядра с едни и същи процеси.

Пачът се преглежда като рационален компромис сред цялостното изключване на SMP/SMT и изчезналата към този момент цялостна информация за тази хардуерна накърнимост. Очаква се излизането на сходни пачове и за редица други операционни системи.

Според някои проби и проучвания, потреблението на SMT може доста да усили бързодействието, само че в някои случаи го понижава.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР