Малко са бизнесите, които останаха незасегнати от кризата през 2020

...
Малко са бизнесите, които останаха незасегнати от кризата през 2020
Коментари Харесай

Как поредица от кризи създадоха компания и растеж

Малко са бизнесите, които останаха незасегнати от рецесията през 2020 година, а още по-малко са тези, които пораснаха. За " Спортяне " обаче пандемията носи благоприятни условия, които притежателят й Константин Янчев съумява да усети и грабне. Това прави и огромната разлика, осигурила на компанията растеж над 550%, трансформирайки я в най-динамичната измежду дребните и междинните компании в България. Създадена през 2011 година, " Спортяне " се занимава с монтажни действия в областта на металите - автоматизирани хранилища, фасади и така нататък, а оборотите й обичайно са от порядъка на няколкостотин хиляди лв.. До 2020 година, когато решението на доста от съперниците в Европа да спрат работа и да изчакат поради коронавирус, освобождава пазар, който компанията бързо заема. Така приходите й надвишават 7 млн. лева, а броят на служащите й нараства в пъти.
Автор: Капитал От превод до монтаж
Началото на бизнеса има дълга предистория. Макар и роден в България, притежателят на компанията Константин Янчев още като напълно дребен отива да живее с родителите с Германия, където по-късно получава поданство. Владеенето на няколко езика му оказва помощ като студент да работи като преводач в разнообразни компании, които посредничат за наемане на служащи. Така попада и на градежа на полигона в Ново село, където превежда на американците. Този план става и мотив да записва компанията си - първо в Ловеч, откъдето са корените му, а по-късно в Троян. След няколко месеца работа тук се връща в Германия, с цел да приключи образованието си. " Учех за учител по стопанска система и политика и бях решил, че това ще работя и повече няма да се занимавам със градежи ", споделя Янчев. Последната задача, която поема една пролет, преди да стане преподавател, е да превежда на българска строителна компания, която по това време инсталира железен склад в Истанбул. Това решение обаче напълно прекатурва проектите му. " Началникът на компанията изостави служащите, не им заплати заплатите и аз взех решение да поема работата и да довърша обекта. Така се озовах с екип от към 25 души ", споделя той.

Успешното привършване на плана и контактите, които си основава за няколкото месеца в Турция, му отварят вратата за последващи поръчки. " Появиха се оферти за Германия и аз продължих да работя там с тези хора ", изяснява Янчев. Първите клиенти, с които и до момента компанията си партнира, са производители на автоматизирани хранилища.
Обратно на потока
Десет години по-късно за " Спортяне " работят няколко пъти повече хора, като огромният растеж се случва точно след началото на пандемията. Към края на 2020 година заетите са към 70, а сега компанията има близо 220 служащи по данни от АПИС. През 2020 година е маркиран и скок в оборота - над 550%. " Увеличението пристигна от там, че никой не знаеше какво да прави и много монтажни компании стопираха работа. Аз пък взех решение, тъй като съм видял много рецесии, да работя назад на потока ", споделя Янчев. Така на процедура " Спортяне " поема огромна част от бизнеса, който остава без реализатори. Наема и доста от хората от спрелите компании, с които преди си е партнирала.
Реклама
Началото на пандемията и рестриктивните мерки заварват екипа в Дания. " Хората се притесняваха дали ще могат да се приберат и какво ще стане, само че в последна сметка всичко беше наред, довършихме си обекта и си тръгнахме ", споделя Янчев. Когато се връщат в България, изниква въпросът дали да не престават да поемат поръчки, или да изчакат, само че множеството хора от екипа избират да работят. И защото доста монтажни компании по това време затварят, за " Спортяне " се освобождава пазар.

Още през май екипът стартира обект във Франция. " Заминахме обикновено, несъмнено, с проби, само че нямаше проблем ", споделя Янчев. И изяснява: " Имаше една къса разпоредба за рестриктивните мерки, само че никой не беше прочел звездичките изпод, където се изброяваха изключенията и където по принцип попадаше всичко, обвързвано с работа. " За новопристигащите служащи също има условия - като да вземем за пример да живеят и да се хранят настрана от хората, които към този момент са на място, само че по този начин или другояче могат да работят. Естествено, не минава и без случаи на COVID-19, за благополучие нито един тежък, въпреки че това е обвързвано и с немалки разноски. " Хората би трябвало да останат в хотела, в това време всички разходи и командировъчни вървят. Всеки път когато имаше инфектиран, една седмица ми струваше 10 хиляди евро ", споделя Янчев.

Решението обаче се оказва вярно. " Получи се по този начин, че ние работехме вместо тези, които се скриха. И служащите ни не избягаха ", изяснява той. Създадените контакти пък носят още работа. " Силните поръчки не престават и в този момент, имаме и за 2022 година ", споделя Янчев. През 2021 година компанията още веднъж ще регистрира растеж, въпреки и не трицифрен като през 2020 година Очакванията въпреки всичко са оборотът да се усили с най-малко 10%.
След основаните контакти през 2020 година притежателят на " Спортяне " Константин Янчев чака растеж най-малко 10% и през 2021 година Фотограф: Надежда Чипева Европейска работа
В момента компанията работи по няколко разнообразни обекта, като Янчев изяснява, че не се постанова да съпровожда екипите, откакто един път поръчката е конкретизирана. Един от обектите, които " Спортяне " в този момент довършва, е фасадата на новата офис постройка на Aldi в Германия. Друг огромен настоящ план е централният склад на Jysk в Унгария. " Той е като този в Божурище, единствено че е двойно по-голям ", споделя той. Компанията му обаче не е работила по българския склад, защото е имало по-ниски предложения от локални компании. " Ние не сме тъкмо българска компания, тъй като моите хора работят най-вече в чужбина и са привикнали на заплатите там ", прецизира Янчев. И прибавя: " В България рядко поемаме обекти, тъй като моралът за заплащане е зле, както и този на доставчиците. Работим главно на открито, в цяла Европа. "
Реклама
Плановете към този момент са компанията да продължи да се развива в региона на монтажите, въпреки че концепцията за лично произвеждане на железни структури постоянно стои. " Виждал съм доста монтажни компании да влизат в производството, само че не съумяват. Всичко е обвързвано с финансови запаси. Другото, което е належащо, е време, тъй като, когато започваш нещо ново, ти би трябвало повече време да пътуваш и да се налагаш на пазара ", изяснява Янчев.
Между Германия и България
Малко откакто стартира бизнеса си през 2011 година, Янчев взема решение да се върне в България, като след къс престой в Пловдив (където компанията му също краткотрайно има регистрация), се открива в София и основава семейство. В столицата се намира и офисът на " Спортяне " сега. Често пътува до Германия, изключително преди COVID-19, където живеят майка му и брат му.

Част от проектите му напред също са свързани с Германия, въпреки и като персонален план. Преди време попада на преференциална договорка и купува постройка в малко градче в източната част на страната - Вернигероде, което е известно като туристически център и притегля близо 4 млн. гости годишно. Идеята му дружно с сътрудници е да трансформира мястото в ресторант. Подготовката обаче лишава известно време и малко преди заведението да отвори, стартира пандемията. " Добре че планът се отсрочи, в този момент щеше да ми е много мъчно ", споделя Янчев. Той обаче не се е отказал от този бизнес: " Сградата е емблематична и съм заречен на града да я направя ", изяснява той.

Янчев признава, че българската регистрация на компанията от време на време основава съмнение в евентуалните клиенти. Но немското му обучение и чудесният немски оказват помощ в такива обстановки. А разновидността да записва компанията си в Германия не стои. " Данъците там са доста високи - има налог за страната, който е към 25%, настрана има налог за общината. В региона, където аз съм живял, в случай че изкараш 100 хиляди евро, като си платиш всичко, ти остават 37 500 евро ", пресмята той. Това обаче пък разрешава на кметовете да оферират облекчения и освобождение от налози за прочут интервал от време и по този начин да притеглят огромни вложители.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Промишленост 3 Свят 1 Войната в Украйна 2 Коментари и разбори 3 Свят 1 Войната в Украйна 2 Коментари и разбори 3 Промишленост Реклама
Смелостта да работи в рецесия, която отхвърля доста други компании, очевидно идва от възпитанието му в Германия. " Човек там не израства със страха, че ще се провали. Дори и да загубиш работата си, страната ще се погрижи за теб, няма да останеш на улицата ", изяснява той. А останалото е метод на мислене. " Вярвам, че всяко потомство има своите благоприятни условия. Важното е да не ги пропускаш. "
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Иглика Филипова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР