Малко преди полунощ в официално изявление Светият синод на БПЦ

...
Малко преди полунощ в официално изявление Светият синод на БПЦ
Коментари Харесай

Русенци скърбят за патриарха, не понесе скандалите в църквата

Малко преди среднощ в публично изказване Светият синод на БПЦ заяви, че първосветителят на родната ни света Православна черква е умрял в 22:22 часа в резултат на многоорганна непълнота във Военномедицинска академия - София.

Русенци постоянно са го наричали дядо Неофит и ще го запомнят с извънредно достолепното му лъчение, с доста благите и мъдри думи. По негово време стартира градежът на повече от 10 храма на територията на Русенската епархия.

" Покой подари му Господи в Своето Царство, амин! ", написа русенският митропит Наум във фейсбук.



" Бог да елементарни Негово Светейшество, Българския патриарх Неофит. С дълбока болежка научих за кончината на достолепния ни нравствен овчар. Той бе персона, която излъчваше светлина, съчетана с изключителна невзискателност и добрина. Много ще ни липсват и богатствата му усмивка и прелестният му глас, същински подарък от Бога... Помня думите му при последната ни среща, когато благослови русенци, с които бе надълбоко обвързван в дългогодишната си работа като наш Русенски митрополит ", Кметът Пенчо Милков изрази болката си от новината за кончината на Българския патриарх Неофит, който в продължение на 18 години бе Русенски митрополит ", написа кметът на Русе Пенчо Милков.

Отец Стефан от храма " Св. Николай Чудотворец " също е сломен от загубата.

" Тази новина идва като покруса и сме комплицирани в този сложен миг, който претърпява църквата ни от няколко седмици . Той беше отвън тези кавги . Сега, него като го няма, неизвестността става още по-тежка. Той сякаш не понесе тези кавги ", сподели свещеникът пред БНР.

Отец Стефан е познавал патриарх Неофит от близо половин век. Той е един от духовниците, били най-дълго време до починалия патриарх. Определя връзките им като " сърдечна непосредственост ", по тази причина приема вестта за кончината му като персонална тъга и болежка.

" Като че ли след гибелта на Сливенския митрополит Йоаникий, в този момент на Светейшия патриарх Неофит сякаш си отива едно потомство, при което църквата беше по-духовна, имаше по-човешко лице, по-близко до хората. Очаквам трагични неща, само че се уповавам се на неговите молебствия от горната страна ", сподели отец Стефан.

Духовникът ще запомни патриарх Неофит с " доста изрядни служби, с доста сърдечни проповеди, с умеенето му да позволява сложните неща по мил метод " и в действителност бащинското му отношение.

" Светлината не угасва, същинската светлина. Неговото име, неговото патриаршеско служение ще се запомни, ще остави диря, отпечатък. Няма да угасне неговата светлина. Светлината в мрака свети и мракът е необзет, споделя св. Йоан Богослов ", добави отец Стефан.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР