Малко преди полунощ македонският парламент избра новото правителство на РС

...
Малко преди полунощ македонският парламент избра новото правителство на РС
Коментари Харесай

РСМ има ново правителство начело с Димитър Ковачевски


Малко преди среднощ македонският парламент избра новото държавно управление на районен съд Македония отпред с премиера Димитър Ковачевски, съобщи БГНЕС.

С 62 гласа " за ", 46 " срещу " и без въздържали се в Народното събрание бе определено новото държавно управление на Република Северна Македония, което ще бъде управлявано от премиера Димитър Ковачевски. Той ще заеме поста от досегашния министър-председател Зоран Заев. Предаването на властта ще стане в 9.00 часа локално време през днешния ден.

Това държавно управление има легитимност и ще работи до 2024 година, когато ще има избори, до тогава ще работим транспарантно и старателно, от първия ден, от на следващия ден, съобщи новият министър председател на Северна Македония. " Утре ще обсъдим енергийната рецесия. Утре ще приказвам с българския министър председател Кирил Петков въз основата на почитание към македонската еднаквост и уникалност. Веднага по-късно ще обсъдим пенсиите и стандарта на жителите. Имам явен проект за реализацията на програмата с реалистични периоди ", сподели в края на дебата новият министър-председател Димитър Ковачевски.

„ Искрено се надявам, че опозицията ще бъде градивна и ще работи с нас постоянно, когато това е в полза на жителите. Призовавам за преустановяване на политическите и етническите разделения и дружно да разгледаме основните цели. Необходимо е да се работи повече от всеки път “, сподели Ковачевски.

В края на късото си послание той съобщи: „ Вярвам, че ще подготвим страната си за новото време. Пожелавам на всички жители доста здраве, мир и успокоение в фамилиите им. Обещавам, че ще създадем всичко, с цел да оправдаем доверието на жителите. Идва ново време, идва по-добро време, да живеят жителите, да живее Северна Македония”.

В новото държавно управление СДСМ и обединението ще имат 12 министри, ДСИ 6, а „ Алтернатива” – трима. Новият кабинет ще има един министър повече – министър без портфейл, който ще бъде от квотата на „ Алтернатива”.

Предложеният от Ковачевски кабинет включва следните министри:

Вицепремиер за битка против корупцията – Славица Гърковска

Вицепремиер за икономическите въпроси – Фатмир Битичи

Вицепремиер за европейските въпроси – Боян Маричич

Министър за политическата система и връзките сред общностите - Артан Груби

Министър на защитата – Славянка Петровска

Министър на външните работи – Буяр Османи

Министър на вътрешните работи – Оливер Спасовски

Министър на правораздаването – проф. доктор Никола Тупанчевски

Министър на финансите – Фатмир Бесими

Министър на стопанската система – Крешник Бектеши

Министър за земеделието – Люпчо Николовски

Министър на труда и обществената политика – Йована Тренчевска

Министър на културата – Бисера Костадиновска-Стойчевска

Министър на превоза и връзките - Благой Бочварски

Министър на опазването на здравето – Беким Сали

Министър на образованието и науката – Йетон Шакири

Министър на осведомителното общество и администрацията – Адмирим Алити

Министър на околната среда и пространственото обмисляне – Насер Нуредини

Министър на локалното самоуправление – Горан Милевски

Министър без сектор, отговарящ за диаспората – Джемаил Чупи

БГНЕС напомня в резюме събитията, довели до избора на ново държавно управление.

След пагубната загуба на локалните избори на 31 октомври министър председателят на районен съд Македони и водач на СДСМ Зоран Заев разгласи, че ще се отдръпна освен от лидерския пост в ръководещия Социалдемократически съюз, само че и от поста на министър-председател. На 12-ти декември досегашният заместник-финансов министър Димитър Ковачевски бе определен за ръководител на СДСМ. На 22 декември Зоран Заев изпрати оставката си като министър председател на ръководителя на Народното събрание Талат Джафери, а на няколко дни по-късно, на 29декември, президентът Стево Пендаровски връчи мандат на Димитър Ковачевски за сформиране на държавното управление. В новия съдружен кабинет се включи още една албанска групировка - " Алтернатива " на Африм Гаши.

Основен приоритет на държавното управление ще бъде оправянето с енергийната рецесия в страната, която е европейска енергийна рецесия и се усеща и в районен съд Македония. Вторият приоритет е опазване на стандарта на живот на жителите и на фирмите в светлината на икономическата рецесия, която е разследване от енергийната рецесия. На трето място е осъществяването на задачите във връзка с огромните инфраструктурни планове, утвърдени от бюджета за 2022 година, както и от законовите решения, утвърдени през декември от Народното събрание.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР