Малко по-евтин ток, но доста по-скъпи топла вода и парно

...
Малко по-евтин ток, но доста по-скъпи топла вода и парно
Коментари Харесай

От 1 юли: Токът малко по-евтин, парното – доста по-скъпо


Малко по-евтин ток, само че много по-скъпи топла вода и парно предлага КЕВР от 1 юли. Това стана ясно след извършените през днешния ден публични разисквания във връзка осъществяване на регулаторен обзор и одобряване на цени от 1 юли на топлинна сила и установяване на цени и награди за електрическа сила, създадена от високоефективно комбинирано произвеждане на сдружения от бранш „ Топлоенергетика “. В разискването участваха омбудсманът доцент Диана Ковачева и Мая Манолова, ръководител на гражданско придвижване „ Изправи се.бг “.

След осъществения регулаторен обзор на сдруженията и използване на ценообразуващия модел, в плана за решение за всяко от тях е изчислена годишна самостоятелна планирана цена на топлинната енергия за регулаторния интервал. За „ Топлофикация София “ ЕАД предлаганата годишна планирана цена цена на топлинната сила за битовите консуматори е в размер на 81,57лв./MWh, за „ ЕВН Топлофикация “ ЕАД – 83,20 лева./MWh, за „ Топлофикация Плевен “ ЕАД – 71,87 лева./MWh,за „ Топлофикация Бургас ” ЕАД – 69,72 лева./MWh, „ Веолия Енерджи Варна ” ЕАД - 85,06 лева./MWh, „ Топлофикация – Враца “ ЕАД - 76,70 лева./MWh, „ Топлофикация ВТ “ АД - 86,54 лева./MWh, „ Топлофикация-Разград “ ЕАД - 85,13 лева./MWh.

На публичното разискване от страна на омбудсмана беше направено несъгласие, че с избраните планирани цени за едногодишния интервал не се регистрира забележителното понижение в цената на природния газ през последните месеци. По този метод потребителите ще заплащат по планирана, а не по действителна цена и това ще ги ощети, счита тя. От „ Изправи се.бг “ беше отправено искане Комисията да прекрати цялата процедура по установяване на цени от 1.07.2020, защото няма изясненост по отношение на идното понижение на топлинната сила за миналия интервал 1.07.2019 – 31.03.2020 година

От страна на членове на Комисията беше пояснено, че КЕВР не усилва и понижава цените, а ги дефинира на планиран принцип. Тъй като цените са за предстоящ интервал от време КЕВР е длъжна да  предвижда ценообразуващите детайли, които вземат участие при установяване на крайната цена. Прогнозите са осъществени откакто задълбочено са проучени цените и трендовете на  международни газови пазари и ценовите равнища въз основа на подписаните фючърсни покупко-продажби за година напред.  Категорично беше отхвърлено и изказванието, че регулаторът работи в интерес на енергийните сдружения, като беше изтъкнато, че стремежът на Комисията е да балансира ползите както на потребителите, по този начин и на енергийните предприятия. От страна на работната група беше пояснено също, че  съществува направен механизъм, с който потребителите да бъдат обезщетени  при настъпила смяна в цените на природния газ. 

В сходство с измененията в Наредба № 5 за контролиране на цените на топлинната сила,  които произтичат от промените в Закона за енергетиката, за задачите на ценообразуването КЕВР към този момент определя прогнозна цена на топлинната сила за целия годишен регулаторен/ценови интервал, за всяко едно топлофикационно сдружение с главен енергиен притежател природен газ, се показва в плана за решение. По досегашната нормативна уредба Комисията определяше цени на топлинната сила за всяко тримесечие. Новото пълномощие на КЕВР да дефинира цените на природния газ ежемесечно постанова Комисията по нов метод да регламентира отразяването на този разход в цените на топлинната сила по време на регулаторния/ценовия интервал, защото природният газ е главно гориво и разход на сдруженията за произвеждане на топлинна сила. Ценовото прогнозиране се прави от регулатора след осъществяването на разбор за икономическа аргументираност на прогнозните разноски на сдруженията. С Наредбата се  регламентира опцията Комисията да променя цените на топлинната сила по време на ценовия/регулаторния интервал, когато е налице значително изменение сред избраната планирана цена на природния газ за този интервал по отношение на постигнатата и прогнозната цена за оставащия период от интервала.  

Комисията организира и публично разискване по отношение на одобряване на цени в сектор " Електроенергетика "  за новия регулаторен интервал 1.07.2020 - 30.06.2021 година  След отчитане на всички ценообразуващи детайли и използване на методиката за ценообразуване, се предлага цената на електроенергията за потребителите на контролиран пазар да намалее приблизително с 0,55% за цялата страна. За битовите клиенти на ЧЕЗ е планувано крайната цена на електроенергията да намалее с 0,45 %, а за Енерго Про – с 1,69 %. За клиентите на ЕВН се предлага минимално увеличение с 0,15%. В тези цени са включени цената на електрическата енергия, цените за мрежовите услуги и добавката " Задължение към обществото ".

В публичното разискване взе участие представителят на гражданско придвижване „ Изправи се.бг “ Мая Манолова, която прикани процедурата да бъде прекратена до приемането на идните промени в Закона за енергетиката, с които следва от 1 октомври 2020 година на свободния пазар да излязат всички небитови консуматори. В отговор членът на Комисията Ремзи Осман акцентира, че регулаторът няма съображение да отсрочи процедурата по одобряване на цените, защото извършва законодателството, настоящо сега. Ръководителят на работната група Пламен Младеновски разяснява, че регулаторът ще регистрира в ценовото си решение  резултатите от осъществените инспекции на сдруженията през 2019 година във връзка с осъществяването на вложенията, ремонтните стратегии, качеството на доставяната електрическа сила и други индикатори. Отново беше изтъкнато, че цените на електрическата сила и на природния газ през последните месеци са се намалили, само че те не могат да бъдат показателни за прогнозните годишни цени, които ще работят през идващите 12 месеца от 1.07.2020 година

Окончателните решения за одобряване на цени на топлинната сила и на цени в бранш " Електроенергетика " за новия регулаторен интервал 1.07.2019-30.06.2020 година Комисията ще вземе на 1.07.2020 г.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР