Малко над 6 милиона и 48 хиляди са избирателите, включени

...
Малко над 6 милиона и 48 хиляди са избирателите, включени
Коментари Харесай

Над 6 милиона души с право на глас на местния вот

Малко над 6 милиона и 48 хиляди са гласоподавателите, включени в предварителните описи за локалните избори на 29 октомври. Това заяви представителят на ЦИК Росица Матева, представена от БНР.
Прочетете още
Тя също по този начин сподели, че има разлика сред данните от преброяването на популацията и хората, които попадат в описите за гласоподаване.

" Преброяването на популацията обгръща единствено българските жители, които към датата на съответното броене са открити на адресите, на които е осъществено преброяването или са поискали да се преброят онлайн. А пък изборните описи и информацията от ГРАО обгръща всички български жители, които имат непрекъснат адрес на територията на съответната община ", изясни тя.

В над 11 хиляди секции в страната още веднъж ще има видеонаблюдение и лъчение при отчитането на резултатите. В секции с 300 и повече гласоподаватели - с изключение на хартиени бюлетини - ще има и машина за гласоподаване. Все още няма решение по какъв начин гласоподавателите ще декларират желанието си за гласоподаване.

Изпълнителят на публичната поръчка за софтуера ще предложи най-малко два разновидността, добави Матева:

" Изискването на ЦИК е гласоподавателят да не би трябвало в самото начало да дефинира в кои и в какъв брой от типовете избори ще гласоподава, да може да се връща и да трансформира своя избор. Как ще се случи на процедура, ще разберем, откакто бъдат извършени договарянията и бъде подписан договорът ".

Справка за адресите на секциите за гласоподаване може да се прави през уеб страницата на ГРАО, както и на телефон на номер 0800 1 4726, гратис за цялата страна.

Избирател с непрекъснат и сегашен адрес в разнообразни обитаеми места може да изиска да бъде вписан в изборния лист по сегашен адрес. Услугата е налична и посредством електронно заявление през интернет страницата на ГРАО.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР