Малко над 207 милиона евро е общият бюджет на новата

...
Малко над 207 милиона евро е общият бюджет на новата
Коментари Харесай

Над 200 млн. евро за трансграничното сътрудничество между България и Румъния

Малко над 207 милиона евро е общият бюджет на новата стратегия за трансгранично съдействие сред България и Румъния – Interreg VI-A. Близо 191 милиона евро от тях са плануваните средства за реализирането на планове в разнообразни сфери от всекидневието ни.

Това бе оповестено по време на формалното показване на програмата в Констанца, като на този стадий кандидатстването по нея се планува да е до 2027 година, а осъществяването на плановете най-късно до края на 2029-а.

В рамките на форума участваха повече от 200 представители на разнообразни институции от двете страни на реката.

Припомняме, че през предходния програмен интервал точно Областна администрация – Русе изигра основна роля в процеса при договарянията сред представителите на държавната и локална власт от България и Румъния, като по този метод подкрепя осъществяването на планове допълнително обитаеми места от района.

Според регионалния шеф Анатоли Станев през сегашния програмен интервал е належащо европроектите да бъдат с още по-близка устременост до жителите и с по-голяма добавена стойност на локално равнище. „ Трябва да сме готови с меродавен и обстоен разбор на своите бъдещи потребности и дейности в сферите, които ще сложим като предпочитани.

Сигурен съм, че бъдещите планове ще имат забележим резултат и надлежно качеството на живота на жителите ще се усъвършенства “, разяснява регионалният шеф. По неговите думи програмата е измежду най-хубавите образци за взаимност и съгласуваност в Европа, само че са нужни още старания, тъй че постигнатите досега резултати да бъдат надградени.

Станев уточни като отличен образец за съдействие другите институции и организации от неправителствения бранш от Русе и Гюргево. В събитието взе участие и посланикът на Република България в северната ни съседка Н. Пр. Радко Влайков. Според него програмата има сериозен принос за развиване на тази част от Европейския съюз и е солидна основа за другите измерения на свързаността сред двете страни.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР