Малко над 200 хил. деца на възраст между 5 и

...
Малко над 200 хил. деца на възраст между 5 и
Коментари Харесай

Просветният министър: Над 200 хиляди деца липсват от образователната система

Малко над 200 хиляди деца на възраст сред 5 и 18 години липсват от просветителната система. Това регистрира министърът на образованието Красимир Вълчев пред БТВ.

Данните са след засичане на осведомителните системи на ГРАО и Министерството на образованието и науката (МОН).

Голяма част от тези деца са трайно отвън страната, други живеят на разнообразни адреси, които ще би трябвало да бъдат обходени, трети към този момент са се записали (към 15 септември) в просветителната система. Ще имаме информация за всички деца и възпитаници най-рано към 15 октомври, уточни Вълчев. За всяко дете ще има данни дали е в системата, или е в чужбина, ще имаме и предписани ограничения за тези деца, сподели министърът.

До през вчерашния ден 1100-те екипа за взаимна работа са посетили 50 хиляди адреса. Екипите включват педагогичен експерти, представители на Агенцията за обществено подкрепяне, на Държавната организация за зарила на детето, на детски педагогичен стаи. Първото, което вършат, когато посетят адреса, е да убедят родителите или настойниците да запишат детето. Има и наказания, а посещаемостта е обвързана със фамилните помощи за деца. Заедно с Министерството на труда и обществената политика ще предложим и други обществени заплащания да се обвържат с посещаемостта на учебно заведение, сподели гостът.

Процентът на прибързано отпадане у нас е сред 13 и 14, или сред 130 и 150 хиляди деца – те не са приключили гимназиален стадий, една забележителна част от тях са отпаднали по-рано. Това е доста предизвикателство пред страната, уточни Вълчев.

Много значимо е децата да посещават и детска градина, с цел да може в първи клас най-малкото да знаят български език, сподели още министърът. За сред 18 и 24% от първокласниците българският не е майчиният им език, уточни той.

Помолен да разяснява експанзията в учебно заведение, той уточни, че експанзията като цяло е един от проблемите на цялото общество. В него се проектират доста фактори на средата и не можем да го решим с единични ограничения. Вълчев уточни, че се надява от идната година да има повече психолози в учебните заведения. По думите му самостоятелната работа с детето е ключът към битка с експанзията.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР