Малко над 111 милиона лева - едва около 20% от

...
Малко над 111 милиона лева - едва около 20% от
Коментари Харесай

МРРБ е платило едва 111 милиона от 600-те милиона на пътните фирми |

Малко над 111 милиона лв. - едвам към 20% от дължимите от АПИ 600 милиона лв. за изпълнени строително-монтажни действия по републиканската пътна мрежа, са били изплатени от Министерство на регионалното развитие на пътностроителните компании, стана ясно от думите на районния министър Гроздан Караджов по време на чуване в отрасловата парламентарна комисия.

На този декор пътните компании излязоха на митинг през днешния ден и блокираха придвижването в София, Пловдив, Бургас и други огромни градове.  Превозвачите упорстват за понижаване на акциза на горивата с 50%, краткотрайно отпадане на добавката за екологично чисто гориво и отсрочване на плануваното от 1 юли разширение на тол системата. Министерство на регионалното развитие е решено да не отстъпва пред настояването на превозвачите да не се уголемява обсегът на тол системата за тежкотоварния трафик, а по-рано през днешния ден Караджов съобщи, че няма да подаде оставка, за което също приканват протестиращите.

Преди към месец Народното събрание позволи на АПИ да заплати от одобрения си бюджет за 2022 година 50% от изпълнените действия по превантивно, настоящо и зимно поддържане и за ремонтно-възстановителни работи при спешни обстановки на пътните компании.

Днес депутатът от Българска социалистическа партия Борислав Гуцанов попита Караджов до каква степен е стигнало Министерство на регионалното развитие с разплащането на отговорностите. Караджов разгласи, че близо 111 милиона лв. са изплатени към този момент, което е едвам над 20% това от общата сума:

" Това ще ви се види дребен %, само че от счетоводна позиция трябваше първо да изчакаме 26 април, с цел да мине обнародването на решението в Държавен вестник. След това влязохме в диалози с компаниите, тъй като, с цел да заплатим, те би трябвало да издадат фактурите, които дълго не бяха издавани, с цел да не заплащат хората Данък добавена стойност върху нещо, което не са получили. Тръгнахме от по-старите към по-новите отговорности, както е редно, и надлежно при по-старите процесът вървеше по-трудно. Днес виждам, че има съществено забързване спрямо през вчерашния ден - над 30 милиона е разликата. Преди заплащането на всяка фактура се прави инспекция в Национална агенция за приходите и се чака до 5 дни, с цел да се удостовери, че можем да платим фактурата на дадения контрагент. На отделите по разплащане едвам им стига време да пият вода. По мои наблюдения с този ритъм от 30-40 милиона дневно до десетина дни ще можем да ги разплатим. "

Регионалният зам.-министър Явор Пенчев обясни, че към 39 контракта с пътните компании, сега Министерство на регионалното развитие има подписани 18 спомагателни съглашения, като главният въпрос са цените.

" Бяхме заложили прекомерно тежки условия в записаното съглашение, които лимитираха правата на чиновниците. Наложи се да понижим размера на текста в съглашението и да го ограничим до главните пунктове от решнието на Народно събрание - като удължение на периода за възлагане на нови действия и дотъкмяване на старите. Наистина, цените по старите контракти са извънредно ниски и пораждат подозрение по какъв начин тези реализатори ще могат да изпълнят целия размер от действия, които желаеме да им възложим. "

Гроздан Караджов изясни, че решението на Народно събрание не поражда директни отговорности за пътните компании. " Ето за какво заплащането към тях беше знак на благосклонност, с който да се провокира партньорски разговор и на равноправна основа да се съгласим за анексиране на договорите. Надявам се, че джентълменската дума сред нас и браншовата камара на строителите ще бъде изпълнена. "

По думите на районния министър Министерство на регионалното развитие няма друга процедура, с която би могло да работи и няма смисъл до 30 юни да приключва подписаните контракти и да търсим нова социална поръчка. Караджов, се надява, че в границите на тази седмица Министерство на регионалното развитие ще разплати останалите дължими средства.

Бившият районен министър Петя Аврамова помоли Караджов да опише повече за измененията, които планува в обсега и цените на тол системата . Караджов отговори, че заварената обстановка в Министерство на регионалното развитие е била неприемлиева и концепцията за тол система в България би трябвало да бъде доведена до дъно.

" Тол системата дава опция да бъде разпределна тежестта от нужните средства за ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа. Пледирам да въведем тези такси за второкласните пътища. Препоръките на Световната банка са след време третокласната пътна мрежа да бъде добавена също ", сподели районният министър.

Ремонти ще се вършат единствено тук-там с планова подготвеност

Караджов съобщи, че тази година съществени поправки на пътища ще се вършат единствено тук-там, за които има планова подготвеност. Става дума за два вида обекти за главен ремонт – с напълно подготвена и годна техническа документи и определен реализатор, и други, за които в този момент са оповестени публични поръчки.

Той изясни, че шаралелно с това са пуснати 83 публични поръчки за нови проектирания, с цел да заредим за идващ интервал с подготвени планове и до идващия март, когато стартира строителният сезон, да има повече подготвени планове за съществени поправки и извършени процедури за избор на реализатор. Той добави, че предстоят и още проектирания, които ще бъдат пуснати през идващите два месеца.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР