Малко миряни се включиха в светата молитвена литургия в страната

...
Малко миряни се включиха в светата молитвена литургия в страната
Коментари Харесай

Полупразни останаха храмовете в страната, малко миряни се включиха в празничната литургия за Цветница

Малко миряни се включиха в светата молитвена литургия в страната поради заплахата от разпространяването на ковид. Мерки за сигурност имаше покай всички огромни храмове в страната.
Празнично свещенодействие за Цветница оглави Негово светейшество българският патриарх Неофит в столичния катедрален храм " Александър Невски " , съобщи кореспондент на БГНЕС.
В милитвената литургия бяха особено добавени молитвени прошения за епидемията. Службата се излъчи директно в ефира на националната телевизия, с цел да доближи до домовете на огромен брой хора. Тази година в храма ги няма и обичайните върбови клончета и цветя.
НА ЖИВО: За първи път Великденската меса без вярващи в базиликата " Св. Петър " (ВИДЕО)
Всичко мина под засилени ограничения за сигурност. На входа всеки получи дезинфектант за ръце, а хора без маски не се допускаха. Иконите и пространството към храма пък бяха авансово дезинфектирани.
Според Мира Бъчварова, която беше измежду дребното на участвали на литургията, ограниченията за сигурност са задоволителни, а хората са дисциплинирани и употребяват нужните защитни средства:„ Нека храним душата си с Бога, който е в нас. Всеки може да възпламени свещ у дома, това е напълно персонално решение. Аз мисля, че би трябвало да съм през днешния ден в храма и съм го направила, самостоятелен от обстановката ”, сподели тя и добави: „ Българите са доста виновни и съблюдават рестриктивните мерки. Даже съм учудена. Всичко е по този начин, както го желаят от Народното събрание. Много сме послушни и не работим ”.
При извънредно строги ограничения за сигурност бяха отслужени празничните литургии в ямболските храмове . И четирите православни църкви останаха полупразни. Около 20-тина вярващи участваха на празничната работа в храма „ Св. Николай Чудотворец ” в центъра на града, заяви БНР.
Архиерейският наместник архемендрит Димитрий увери, че са взети всички защитни ограничения – към храмовете и вътре в тях е осъществена цялостна стерилизация, на всеки половин час иконите се почистват със спиртен разтвор, свещениците предизвестяват да се съблюдава отдалеченост. Архимандритът още веднъж прикани: " Не идвайте в храмовете, за жал го споделям това нещо, тъй като можем да се помолим и от къщи. Каквото се желае от нас ние вършим! Да се помолим за изцелението на целия свят! ".
Заради изключителното състояние и решението на Светия синод да не се раздават върбови клончета, както повелява традицията на литургията в катедралата и в Ловеч богомолците бяха доста по-малко.Те се помолиха най-много за здраве: " Бог да е с нас, това е най-важното ". Богомолците, които пристигнаха в катедралата, считат, че решението храмовете да останат отворени, е вярно. " Само Бог може да ни извади от това нещо, разяснява набожен пред БНР.
Повече от два часа продължи празничната литургия за Вход Господен в Йерусалим (Цветница), която оглави митрополит Николай в пловдивския храм " Света Марина " при прецизно осъществяване на ограниченията против разпространяването от ковид.
В словото си владиката означи: " Неслучайно, размишлявайки за днешния празник в подтекста на пандемията и решението на Светия синод да не се раздава върба на Цветница, мисля за думите на Свети Андрей Критски. Толкова удивително той ни го е споделил: " Вместо върбови клончета, връчи на Господа своите добродетели ". Не би трябвало да размахваме клончета, не би трябвало да стремим към изразяването на външната, повърхностната, бързопрехоходната ни наслада, споделя Свети Андрей. Ти му връчи не върбови клончета, а своите положителни каузи. Открий пред него своето сърце и разсъдък и тогава Христовия мир, който надвишава целия свят, ще резервира сърцата и мислите и живота ни ".
Опашки пред външния павилион за свещи нямаше, предава националното радио. Пред него са маркирани нужните за спазването на отдалеченост дистанции. Свещ може да възпламени пред фасадата на храма, където са сложени свещниците. До тях има и огромна кошница с пакетирани пликове с маски, шалове и дезинфектанти. Входът в храма е от едната страна, като при влизане църковен чиновник пръска ръцете на вярващите с дезинфектант. Изходът от храма е от другата страна, с цел да не се пресичат потоците, по които минават хората. Вътре се позволяват миряни, само че при привършване на потенциала, вярващите се насочват към двора на митрополията. Там има голям екран, на който се излъчва литургията. Поставени и са и столове, които са през два метра един от различен.
При засилени ограничения за сигурност и сигурност и с малко богомолци се организират празничните литургии в десетте православни църкви във Велико Търново. Пред православните храмове във Велико Търново са изнесени озвучителни уредби, по които се предават литургиите. В катедралния храм „ Рождество Богородично “ черкуващите са малко и съблюдават разпредените ограничения за носене на маски и за разстояние един от различен:„ Аз имам нужда да бъда в този храм и тук се усещам добре и се апелирам за целия български народ “.
" Вяра без каузи е мъртва ", уточни великотърновският митрополит Григорий и прикани вярващите да търсят божията любов, само че и да бъдат виновни: " Тази божия обич е да пазим близък, да посрещнем почтено Господу нашего Исуса Христа. С всекиго да бъдем учтиви, да бъдем положителни. Нашата обич би трябвало да ни води и към отговорност, тъй като любовта постоянно значи и отговорност ".
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР