Малко известен факт е, че в Страсбург има българско училище.

...
Малко известен факт е, че в Страсбург има българско училище.
Коментари Харесай

Денят на народните будители в българското училище в Страсбург

Малко прочут факт е, че в Страсбург има българско учебно заведение. Вече девет години децата на българите там посещават веднъж седмично часове по български език и литература, история и краезнание в учебно заведение " Христо Ботев " към Европейската асоциация " Кирил и Методий ". През ваканциите заниманията се организират в постройката на Съвета на Европа.

Надежда Сомова е родена във Франция, където прекарва със фамилията си осем години. Сега живее в Лондон, само че през ваканцията още веднъж посещава Страсбург и класа на госпожа Лидия Михова, с цел да научи нещо забавно за националните будители и да усъвършенства своя български, езикът на татко ѝ.
" Труден ли е българският език, по какъв начин го научи? "

Надежда Сомова: " Той е елементарен, в случай че го започнеш от дребна. Моят баща е българин, аз имам доста родственици, които са в България, по тази причина отивам в България доста на ваканции и на ски също в планините. "
Сбирките в българското учебно заведение са мотив за срещи с другари. Учениците тук са главно деца от смесени бракове. Те са отвън статистиката на българите по света. Но всеки един от тях има мощна мотивация да укрепва връзката си с България, да учи българската история, да познава българските национални будители. Те знаят всичко за Левски и Ботев, за Васил Априлов и Марин Дринов. А техният будител е една българка, която идва в Страсбург преди доста години, с цел да преподава в локалния университет.
Лидия Михова – преподавател в българското учебно заведение " Христо Ботев " в Старсбург: " Не беше елементарно, да намерим зали, провеждахме уроците в едно фамилии на българи, всичко вървеше по реда си, беше мъчно, само че всяка година нашите възпитаници се усилват. В учебното заведение към този момент идват деца от другия бряг на Рейн, от Германия за тях направихме специфичен клас смесени групи 2. "
Където и да са разпръснати българите по света и в 21 век не престават възрожденския модел, в който учителят е стожер на общността, а учебното заведение - свещеното място, пазещо народността и езика.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР