Малко чудо се случи в Пловдив за няколко часа -

...
Малко чудо се случи в Пловдив за няколко часа -
Коментари Харесай

Синята зона стана зелена в Паркинг Дей

Малко знамение се случи в Пловдив за няколко часа - стопираха войните за паркомясто. На пъпа на центъра банка си даде непринудено своето, с цел да бъде превърнато в ъгъл за четене. Друго бе завладяно от деца, които яхнаха люлки-кончета. Истинска джунгла се ширна в още един обрисуван с бяло бранш за паркиране. И сякаш всичките са в Синя зона, а никой не пристигна да таксува. Защото едни чудаци я трансфораха в зелена.

Международната самодейността PARK(ing) Day предизвика жители, деятели, бизнеси и неправителствени организации да преобразят за ден нормалните места, на които оставяме колите си в огромния град. Фондация „ Credo Bonum ” прави акцията към този момент 6 година в столицата, а за първи път стъпи и в Европейската столица на културата. И в 8 точки по улиците „ Отец Паисий ” и „ Христо Г. Данов ” се появиха зелени и артистични оазиси вместо лъскави джипове или поостарели коли, нов импорт от Европа.

20-годишният Емил застана на пункта на организацията „ Аз, Ти, Пловдив ”, с цел да раздава джобни пепелници от стебло на бамбук, които се затварят с коркова запушалка. Идеята е да превъзпита най-малко 200 водачи, които си пускат фаса през стъклото на колата или го мятат на слизане и цъкват отдалеченото за заключването и алармата. От двете страни на третокурсника по софтуерни технологии и дизайн от ПУ се извисиха съоръжения от боклуци - компактдискове, кабели, опаковки. Още една, по-внушителна, с името „ 7 грама ” бе съединена от съидейниците му пред Общината.

При актуалния си метод на живот всяка година човек гълтам 7 грама микропластмаса,

изясни Емил. Той е бил доброволец в разнообразни начинания, само че зелената концепция най-вече му пасва като персонално кредо.

През няколко паркирани автомобила по-нагоре от него по ул. „ Отец Паисий ” трима млади ландшафтни архитекти докараха с буса си от София цяла джунгла от саксиени растения. Решихме да създадем нещо, което демонстрира каква е била природата навръх това място, преди да почне да се употребява като паркинг, изясни Мария Савова. Заради това вглеждане под пластовете на градската среда и времето планът на студиото „ Камък, ножица, градина ” се назовава „ Palimpsest ”. Това е тип пергамент с текст, който е положен върху различен, към този момент премахнат. Христо Божидаров и Петър Пързулов разтовариха цветя с непознати имена - кортаделия, перовския, императорска трева, пампаска трева, дебела Мара, хелениум. И ги групираха по този начин, както се допуска, че са изглеждали в предишното. Екипът стъпва на това, че Пловдивското поле съставлява алувиална равнина към Марица, в което има изолирани залежи на крайбрежни и халофитни местообитания от вида панонски солени степи и солени блата, както и на естествени и полуестествени тревни обединения от вида низинни сенокосни ливади.

Доста по-простичко подходи към заданието основателят на детска игра „ Лукави лисици ” Лазар Босаков, който „ извади ” картонени герои от нея и ги окачи на няколко стола на своето паркомясто. Млачуганите имаха опция да седнат и да пробват играта с карти, която още не моеж да се откри в магазина. Тя е за дребни и огромни, с нахални невестулки, гладни мечки, малко занимателни злословия и закачливи клопки.

Чужденци се стопираха в съседство пред интерактивната тениска на Марчела Апостолова.

Пловдивчанката, която приключи Сорбоната и избра да се върне вкъщи ,

завоюва второ място на състезанието за млад бизнесмен на Общината, като създаде своя бранд, с който се включи в PARK(ing) Day. На предниците на фланелките си рисува аспект от Стария град, Античния спектакъл и кв. „ Капана ”. Щом се сканира, посредством мобилно приложение, той „ отваря ” на телефона действителния градски пейзаж, който може да се следи от разнообразни гледни точки.

Гигантска книга от бяло платно пък „ отвори страниците ” си на фрагментите „ Мляко ”, „ Небесно ” и „ Ангелът на непрочетените книги ” от сборника „ Всичките наши тела ” на Георги Господинов. Вятърът не разреши да бъде окачена на калкана на Българо-американска кредитна банка, както бе първичният план. Но и полегнала на земята оформи ъгъл за чете на паркомястото, на което бяха ситуирани и цветни пуфове.

Първите 30 души от публиката на PARK(ing) Day, които съумяха да обиколят и осемте преобразени точки, събраха печати от всички тях върху карта с локациите по сходство на Стоте туристически обекта. И си потеглиха с подарък от Информационния център на плана, който се оказа градина на колела.

Гласуваме за преработването

Един от плановете на PARK(ing) Day се „ протегна ” и по-далеч от отреденото му място на ул. „ Отец Паисий ”. На Главната от „ Аз, Ти, Пловдив! ” организираха полеви тест с пловдивчани в най-дългата „ НОЩ ” на Пловдив 2019. Минувачите бяха предизвикани да отговорят на въпрос „ Рециклираш ли? ”, като гласоподават " за " или " срещу ", изхвърляйки шише или опаковка в две тръби, част от артинсталация. Организаторите имат концепция и за последваща стъпка - да съберат по този начин пластмаса, която да бъде предадена за вторични първични материали, а с парите да се създадат дървени пейки в два квартала.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР