Малките принцеси на Асеновград започнаха да се подготвят за празника

...
Малките принцеси на Асеновград започнаха да се подготвят за празника
Коментари Харесай

Малките каленички от Асеновград се готвят да посрещнат Еньовден

Малките принцеси на Асеновград започнаха да се приготвят за празника Каленица, който е с над 100 годишна история и се организира единствено в китния родопски град. Момиченца сред 1 и 6 годишна възраст чакат с боязън своите бели булченски рокли, които особено се шият за събитието. Образът на Калиницата се свързва с този на дребната Богородица при нейното въвеждане в Божия храм и посвещаването й на Бог от нейните родители, когато е била на 3-годишна възраст.

Народният бит стартира от двора на Етнографската къща, където момиченцата вадят оставените в менче с " мълчана вода " нишани (пръстени, гривни, копчета и др.) и минават за здраве под магичния билков Еньов венец. Литийното шествие минава и през храм " Свети Николай Чудотворец ". Там архиерейският наместник стафрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев отслужва празнична литургия за здраве, шанс и благоденствие и повежда шествие с калиниците до параклис „ Св. Въведение Богородично ", изнася иконата на Светата Майка, поръсва калиниците със светена вода и шествието приключва в градския парк с музикална стратегия. На финала се избира най-хубавата калиничка. През годините се е случвало да се съберат над 500 момиченца, а от община Асеновград се надяват и тази година броя им да е внушителна.



Макар и изменен през годините, античният празник Калиница и до през днешния ден е запазил своята уникалност и дух. Според историците, празникът води своето начало от гръцките махали на Асеновград. Калиница е гръцка дума, която в превод значи красива, млада младоженка. Тогава за калиничка се избирало момиченце от най-заможното семейство в квартала, като се считало, че посредством изпълняването на обичая, благополучието на фамилията ѝ ще споходи и участващите в ритуала. След изпълняването му, родителите на калиницата давали гощавка за всички.

По-късно в празника навлизат българските и християнските традиции. Образът на калиницата се обвързва с Еньовата буля и те са възприемани като Слънчови невести. Вечерта преди Еньовден, майките на калиниците носят нишани /малки амулети/ на калиница, която е изпълнила тригодишния бит. Нишаните се поставят в менче с мълчана вода, което се оставя да пренощува в двора под звездите. На 24 юни сутринта се гадае по нишаните коя калиница какъв шанс я чака в живота и любовта и минават под венец, сплетен от 77 билки.

След като получат своите наричания, дребните калиници, съпроводени от своите свити, се насочат към параклис „ Св. Въведение Богородично ", намиращ се под остарялата черква от XII век „ Св. Йоан Предтеча ", тъй като там е иконата на дребната Богородица. По този метод, още преди епохи, асеновградчани са слели облика на Светата Майка с обичая Калиница. На Еньовден девойките участвали на обличането на калиницата в дома й с бяла булчинска рокля и тръгвали с нея из града, с цел да носят здраве и благодат, пеейки песента за Калиницата. Не инцидентно дребните момиченца са облечени в бяло, Асеновград е прочут и като град на булчинските тоалети и през днешния ден в града са съсредоточени множеството производители на булчински рокли в България.

Тази година предстоящият бит ще прерастне в целодневен празник, тъй като тъкмо тогава, центърът на китния родопски град ще се трансформира във приказност на хубостта. Проектът " Красотата на Асеновград " съчетава в програмата си няколко от най-вълнуващите състезания за хубост в България, в които всички дребни и огромни " принцове и принцеси " на града и района ще могат да се включат. Това са състезанията Малка Мис и Мистър Асеновград и Мис Асеновград, като спечелилите от тях ще имат достойнството да показват града в националните съревнования Малка Мис и Мистър България и Мис България 2019 година. Известни реализатори и звездни посетители ще се причислят към празника на 24 юни.

Снимки: Емилия Куюмджиева, БНР

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР