„Малката стопанка на Голямата къща“ е последният роман, който Джек

...
„Малката стопанка на Голямата къща“ е последният роман, който Джек
Коментари Харесай

Малката стопанка на Голямата къща – отново излиза на българския пазар

„ Малката господарка на Голямата къща “ е последният разказ, който Джек Лондон разгласява приживе. Издадена една година преди гибелта на създателя, творбата се трансформира в загадъчна, и даже злокобна персонална изповед, вещаеща съдбовни последствия.
Романът показва история за любовен триъгълник, кондензиран с доста изкушения, пристрастеност, и възмездие. Самият публицист смело афишира за книгата: „ От началото до края става дума за еротика, само че на никое място в действителност няма тъкмо разказано такова прекарване “.
Темата за изневярата и заплетените изгарящи усеща на героите повдигат тайнственост, в която несъмнено има доста дълбочина. Дори да се отхвърля, че книгата е автобиографична, то тя дава отговор на действителни събития, случили се в живота на Джек Лондон и втората му брачна половинка Чармиън Китридж.
Биографи са безапелационни, че в романа си Джек Лондон вплита скрития сюжет на персоналната си драма от взаимния живот с обичаната си. И освен това – изповядва един сърдечен и фрапантен проект за живота си... малко преди да настъпи краят му.
Джек Лондон е псевдоним на американския публицист с евентуално рождено име Джон Грифит Чейни. Роден е през 1876 година в Сан Франциско. Автор е на над петдесет книги и към двеста описа, като доста читатели считат, че Джек Лондон е най-хубав в късия роман.
Втората брачна половинка на писателя е редакторът Чармиън Китридж. Бракът им продължава до гибелта на писателя. Чармиън е първообраз на доста женски характери в творчеството на Лондон, тъкмо тя е и героинята Паола от „ Малката господарка на Голямата къща “. Биографи настояват, че книгата не е автобиографична, само че е въодушевена от живота на Джек със брачната половинка му, защото дава отговор на събития случили се в живота им през зимата на 1912–1913 година Романът е публикуван е през 1915 година, една година преди Лондон да почине.
Фактите към гибелта на Джек Лондон са противоречиви. В смъртния му акт е записано, че той умира на 22 ноември 1916 година от уремия, само че съгласно клюки той се е самоубил. Съществува версия, съгласно която е поставил завършек на живота си със свръхдоза морфин, който през последните си години е взимал против болки.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР