Малка Верея. В старозагорското село Малка Верея по стара традиция

...
Малка Верея. В старозагорското село Малка Верея по стара традиция
Коментари Харесай

Стара Загора: В село Малка Верея зарязаха лозите за берекет

Малка Верея. В старозагорското село Малка Верея по остаряла традиция през днешния ден означиха деня на Свети Трифон. Това оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора . На празника се събраха локални поданици и посетители на селото, с цел да отдадат респект на светеца лозар, считан за настойник на селото. Зам.- кметът на Община Стара Загора Красимира Чахова бе посетител на празника. „ За поредна година в Малка Верея съблюдават традицията за този ден, разгласен за празник на лозаря още през 1962 година. Лозарството и винарството са отколешна традиция за българите. Затова и Министерство на туризма и Министерство на земеделието сътвориха 12 винено-кулинарни дестинации, които да разпространяват производството на винени артикули. Пожелавам на стопаните доста грозде по лозята, доста вино в бъчвите, което да им носи доста наслада “, сподели Красимира Чахова. „ Да изберете най-достойния Цар Трифон, който да подреди още по-голяма софра “, добави зам.-кметът.
„ Да е здраве и благодат “, поръча символичният хазаин на тържеството Петър Петров – Цар Трифон 2018. По традиция той подреди софра на центъра в селото и предложения гостите да опитат от хубавите бели и червени виновност и от вкусните мезета. На празника пристигнаха и млади италианки от Милано, които гостуват на момче от селото.
Певческа група „ Тракийка “ от локалното читалище подхвана фолклорни поздрави. На площада се изви и кръшно българско хоро.
След това гостите на празника и Цар Трифон 2018 се насочиха към двора на кметството, където Красимира Чахова, кметът Дончо Брайков и Цар Трифон зарязаха асмата с пожелания за доста грозде и цялостни буретата с вино.
По традиция пред лозовия масив в края на селото бе осъществен празничен водосвет. Ритуалното зарязване направиха Красимира Чахова, Петър Петров и Дончо Брайков. Всеки заряза по три лозови пръчки, по-късно ги поля с алено вино, наричайки за благодат.
Празникът продължи с дегустация на млади червени и бели виновност и награждаване на най-хубавите, както и с избиране на нов Цар Трифон. Досега са избирали 15 пъти Цар Трифон, а трима от царете са били избирани по два пъти. Носител на „ тежката царска корона “ може да стане единствено мъж, който е обвързван със селото, да има най-малко една лоза в двора си и да обича виното. Може да носи короната до две поредни години. Печели този, който наддаде най-вече бакъри с вино и мезета. Новият цар поставя и специфична клетва.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР