Мали, Нигер и Буркина Фасо създават съюз за сигурност на Сахел

...
Мали, Буркина Фасо и Нигер подписаха пакт за взаимна отбрана,
Коментари Харесай

Мали, Буркина Фасо и Нигер подписаха пакт за взаимна отбрана, тъй като трите държави от Сахел се стремят да си помагат взаимно срещу възможни заплахи от въоръжен бунт или външна агресия.< /p>

Хартата, известна като Алианса на държавите от Сахел, подписана в събота, задължава подписалите страни да си помагат взаимно – включително военно – в случай на нападение срещу която и да е от тях.

„Всяка атака срещу суверенитета и териториалната цялост на една или повече страни по договора ще се счита за агресия срещу другите страни“, се казва в него. Той също така обвързва трите държави да работят за предотвратяване или уреждане на въоръжени бунтове.

„Днес подписах с държавните глави на Буркина Фасо и Нигер хартата Липтако-Гурма за създаване на Алианса на държавите от Сахел с цел установяване на рамка за колективна отбрана и взаимопомощ“, каза военният лидер на Мали Асими Гоита в неговия акаунт X в социалните медии.


Регионът Липтако-Гурма, където се срещат границите на Мали, Буркина Фасо и Нигер, е опустошен от въоръжен бунт през последните години.

„Този ​​съюз ще бъде комбинация от военни и икономически усилия между трите страни“, каза министърът на отбраната на Мали Абдулайе Диоп пред журналисти в Бамако, столицата на Мали.

„Наш приоритет е борбата срещу тероризма в трите страни.“

Въоръжен бунт, който избухна в Северно Мали през 2012 г., се разпространи в Нигер и Буркина Фасо през 2015 г.

Въоръжено въстание в региона Сахел

И трите държави бяха членове на съвместните сили на алианса G5 Sahel с Чад и Мавритания, подкрепяни от Франция, създадени през 2017 г. за справяне с въоръжени групировки, свързани с групировките на Ал Кайда и ИДИЛ (ISIS).

Те претърпяха преврати от 2020 г. насам, най-скоро в Нигер, където през юли войници свалиха президента Мохамед Базум, който сътрудничи на Запада в битката срещу базираните в Сахел въоръжени групи.

Западноафриканският регионален блок ECOWAS заплаши с военна намеса в Нигер заради преврата, но през последните седмици регионалният блок смекчи военната си реторика.


Мали и Буркина Фасо бързо отговориха, като казаха, че всяка подобна операция ще се счита за „обявяване на война“ срещу тях.

Отношенията между Франция и трите държави се влошиха след превратите.

Франция беше принудена да изтегли войските си от Мали и Буркина Фасо и е в напрегнато противопоставяне с военните, които заеха властта в Нигер. Мали също поиска мироопазващата мисия на ООН MINUSMA да напусне страната.

Военните ръководители на Нигер поискаха от Франция да изтегли войските и посланика си, тъй като Франция отказа да признае новата военна власт.

Междувременно Мали стана свидетел на подновяване на враждебните действия от предимно туарегски въоръжени групи през последната седмица, застрашавайки мирното споразумение от 2015 г.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР