Малайзия вдига забраната за внос на австралийски едър рогат добитък, след като опасенията от болестта намаляха

...
Малайзия вдигна забраната за внос на живи говеда и биволи
Коментари Харесай

Малайзия вдигна забраната за внос на живи говеда и биволи от Австралия, въведена като предпазна мярка срещу инфекциозно заболяване, което може да бъде фатално за добитъка.

Малайзийските власти отмениха забраната, след като получиха доклад от разследване от Австралия и дискусии между двете страни, каза Министерството на ветеринарните служби в сряда.

Куала Лумпур спря вноса миналия месец, след като малък брой австралийски говеда, изпратени до съседна Индонезия, бяха открити, че имат бучка кожно заболяване (LSD).

Индонезийските власти казаха, че са открили положителни случаи на LSD при 13 говеда от Австралия в продължение на няколко месеца от май и предприеха действия за спиране на вноса от четири съоръжения.

Австралийският департамент по земеделие, рибарство и горско стопанство приветства съобщението на Малайзия.

„Това е резултат от добре координирани усилия на цялото правителство, ръководени от технически и търговски служители на отдела, които помогнаха за събирането на обширна база от доказателства, довели до това решение“, се казва в изявление на отдела във вторник.

„Няма причина за безпокойство за австралийските производители на едър рогат добитък, тъй като Австралия остава свободна от LSD“, се добавя в него. „Австралия продължава да търгува в международен план с животински продукти, включително живи говеда с Индонезия.“

LSD, който се предава чрез ухапвания от насекоми, не представлява риск за хората, но може да попречи на производството на мляко и да причини стерилитет и смърт при говедата.

Малайзия внася говеда и биволи от Австралия на стойност около $5,5 милиона всяка година.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР