Малайзия прекрати делото за корупция срещу вицепремиера

...
Малайзия прекрати делото за корупция за милиони долари срещу вицепремиера
Коментари Харесай

Малайзия прекрати делото за корупция за милиони долари срещу вицепремиера Ахмад Захид Хамиди по обвинения, че е измамил фондация.

Захид беше изправен пред 47 обвинения, включващи множество престъпления за злоупотреба с доверие, корупция и пране на пари, свързани със злоупотребата с $27 милиона средства в Yayasan Akalbudi, благотворителна организация, която той създаде за изкореняване на бедността.

The Malay Mail съобщи, че съдия Колин Лорънс Секуера се е съгласил в понеделник да освободи Захид, което не означава оправдателна присъда, след като прокуратурата каза, че има нужда от повече време, за да разгледа случая.

Освобождаване от отговорност, което не представлява оправдателна присъда, означава, че прокуратурата може да поднови обвиненията на по-късна дата, ако иска.

„Семейството ми и аз сме благодарни, че съдът ме освободи от всички 47 обвинения“, каза Захид, който се призна за невинен и каза, че обвиненията са политически мотивирани.

Защитата поиска пълна оправдателна присъда и адвокатите на Захид казаха, че планират да обжалват решението за освобождаване.

Захид беше обвинен в корупция през 2018 г., няколко месеца след като някога доминиращата Обединена малайска национална организация (UMNO) загуби властта за първи път от 60 години заради широко разпространения гняв срещу подкупите и многомилиардния скандал в държавния фонд 1MDB.

На общите избори през ноември миналата година коалицията на Ануар Ибрахим не успя да постигне абсолютно мнозинство и изработи коалиция с UMNO и редица други партии за съставяне на правителство.

Коалицията Пакатан Харапан на Анвар води кампания на платформа за справяне с корупцията и освобождаването на Захид може да засили опасенията относно дела срещу други видни политици, включително бившия министър-председател Наджиб Разак. Наджиб в момента излежава присъда от 12 години затвор по дело, свързано с 1MDB, и е изправен пред редица други процеси срещу 1MDB.

Мария Чин Абдула, бивш депутат-реформатор и виден член на гражданското общество, разкритикува решението като „тъжен ден за демокрацията“, настоявайки за „по-пълно обяснение“ от прокуратурата защо иска да прекрати делото.

„Гражданите излязоха на улицата, за да протестират срещу корумпираните лидери и ние очакваме да бъде въздадена справедливост“, каза Чин Абдула в изявление. „Решението (освобождаване) е пречка и е равносилно на това да кажеш: „Корупцията е ОК!“.

През март Ануар обеща да се справи с корупцията „без страх или благоволение“.

Той каза, че няма да се намесва в съдебните процеси.

Процесът срещу Захид започна на 18 ноември 2019 г.

През януари миналата година съдът каза, че прокуратурата е представила достатъчно доказателства, за да може делото да продължи, и Захид беше наредено да се включи в защитата си.

Обвинението призова 99 свидетели и 15 свидетели се явиха в защита на Захид.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР