Малала Юсуфзай, която получи Нобеловата награда за мир през 2014

...
Малала Юсуфзай, която получи Нобеловата награда за мир през 2014
Коментари Харесай

Малала Юсуфзай се върна в Пакистан за пръв път след 6 г.

Малала Юсуфзай, която получи Нобеловата премия за мир през 2014 година, се върна през днешния ден за пръв път в родната си страна Пакистан, 6 години откакто бе тежко ранена от талибани поради битката й за правото на девойките да вървят на учебно заведение, предава Ройтерс.  

Днес тя е на 20 години, учи в Оксфордския университет и продължава да е деятел за правата на децата и дамите.

Малала дойде на интернационалното летище в Исламабад и бе откарана с кола и охраняем конвой. Тя ще се срещне с премиера Шахид Хакан Абаси.

Не е планувано посещаване в долината Суат – родното място на момичето, където въоръжени маскирани мъже я простреляха в главата през 2012 година в учебен рейс.

Малала Юсуфзай оцеля след тежка незабавна интервенция във Англия. Тя сътвори Малала Фонд, който поддържа просветителни начинания главно в Пакистан, Нигерия, Йордания, Сирия и Кения. В началото на този месец с парите от Нобеловата премия беше намерено ново учебно заведение в Шангла – в региона, където Малала е живяла в Пакистан.

Въпреки международната поддръжка за Малала Юсуфзай, тя продължава да е цел на пакистанските консерватори, които я упрекват, че вреди на страната.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР