Максималната скорост на магистралите в България ще бъде намалена до

...
Максималната скорост на магистралите в България ще бъде намалена до
Коментари Харесай

Свалят със закон скоростта на магистралите в България

Максималната скорост на автомагистралите в България ще бъде понижена до 130 км/ч, вместо досегашните 140 км/ч. Това ще стане, когато бъде признат държавният законопроект за промени в Закона за придвижване по пътищата, който бе вкаран в Народното събрание през последните дни. С него се предлага пpeдлaгa дa бъдe oгpaничeнa cĸopocттa и пo така наречен cĸopocтни пътищa - oт 120 ĸм/ч нa 110 ĸм/ч.

" Безопасността на придвижването по пътищата се въздейства мощно от скоростта на придвижване на транспортните средства. Превишената и несъобразена скорост е причина за една трета от ПТП със починали в Европейския съюз. По данни на European Transport Safety Council (ETSC) - Европейският съвет за транспортна сигурност, повече от 2100 човешки живота могат да бъдат съхранени всяка година, в случай че междинната скорост на напредване по европейските пътища се понижи единствено с един километър в час ", пишат в претекстовете си към законопроекта министрите.

В тях се изяснява, че автомагистралите са пътища с висока оптимално позволена скорост и висока активност на придвижването, че се възнамеряват и строят да бъдат доста по-безопасни от другите типове пътища, защото наложително разполагат с физическо разделяне на двете направления на придвижване и с лента за наложително прекъсване. " Въпреки това приблизително към 8% от всички починали в пътни произшествия в Европейски Съюз губят живота си вследствие от ПТП, зародило на автомагистрала. В България, в интервала от 2010 година до 2022 година по автомагистрали са починали 561 души. С увеличението на оптимално допустимата скорост на 140 км/ч през 2012 година и разширението на автомагистралната мрежа в страната броят на починалите по тези пътища като дял от всички починали се усилва от 3-5% на 9-10%. ", показва държавното управление.

Трагедия на автомагистрала " Струма ". Пътнически рейс се подпали към 2. ч. и 46 души изгоряха в него. Седем души са оживели и са настанени в " Пирогов " без заплаха за живота. Инцидентът е станал в нощта против вторник. Автобусът е пътувал от Турция към Северна Македония.

В претекстовете се прибавя, че през 2021 година трагичният пътен случай с рейс, зародил на Автомагистрала " Струма ", при който починаха 46 души, е повишил този дял до 13%.

С изключение на Германия, където по-голямата част от автомагистралната мрежа има само целесъобразна оптималната скорост от 130 км/ч, в Европа, с изключение на в България, само в Полша има оптимално позволена скорост на придвижване от 140 км/ч. " С цел понижаване и ограничение тежестта на пътнотранспортния травматизъм по автомагистралната мрежа в доста от страните тази скорост е 130 км/ч, а в някои е даже 120 км/ч. В цяла Европа продължава наклонността за понижаването ѝ, в това число до 100 км/ч, написа в претекстовете на Министерски съвет, където се прибавя и, че " броят на починалите при ПТП, настъпили при придвижване отвън обитаемоте места, е забележителен. В тази връзка е оправдано скоростта на придвижване по автомагистрала да бъде понижена, като бъдат взети поради положителните образци от страните - членки на Европейски Съюз ".

Германия планува да вкара ограничаване на скоростта по всички автомагистрали от 130 км/ч. То ще влезе в действие през 2023 година оповестява БГНЕС. В момента Германия е единствената страна в Европа, в която няма оптимални ограничавания за скоростта, само че единствено по някои от автомагистралите.

С плана се вкарват дълго чаканите нормативни условия и наредба на нарушаване на междинна скорост, като за място на нарушаването при определяне на превишаване на междинната скорост се смята секторът от пътя, за който е открито нарушаването. Предвижда се нарушавания за междинна скорост да могат да бъдат установявани посредством техническите средства на електронната система на Агенция " Пътна инфраструктура ". " Контрол на междинната скорост ще се реализира, като се преценяват рестриктивните мерки на скоростта за съответните сектори - ще се избират прави с еднообразно ограничаване, за които са налице данни за постоянно настъпване на пътнотранспортни катастрофи, в които водачите са склонни да правят нарушавания на ограничаването на скоростта. Контролът на междинната скорост разрешава реализирането на надзор в по-дълги сектори за разлика от реализирания надзор в избрани точки, преди и след които водачите позволяват превишавания на скоростта ", се показва в претекстовете към плана.

С него са планувани и нови насилствени административни ограничения - краткотрайно лишаване на шофьорската брошура до решение на въпроса за отговорността за всички нарушавания, които законът санкционира с лишаване на свидетелството за ръководство. Въведена е също по този начин смяна в размера на налаганите санкции, както във връзка с отнемане от право на ръководство на МПС, по този начин и на размера на санкциите.

Предлага се и 17-годишните да могат да вземат книжки и да могат да карат, само че наложително с компаньон. " С цел създаване на привички за безвредно ръководство е препоръчана опцията водачи, навършили 17-годишна възраст, да карат с компаньон ", пишат от държавното управление. На процедура те желаят да вкарат в българското законодателство, което Европейската комисия се пробва да приложи на територията на целия Европейски Съюз.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР