Македонският премиер Зоран Заев сподели подробности за първото посещение на

...
Македонският премиер Зоран Заев сподели подробности за първото посещение на
Коментари Харесай

Заев: Очаквам посещението на премиера Ципрас в Скопие

Македонският министър председател Зоран Заев показа детайлности за първото посещаване на гръцкия си сътрудник в Скопие през март или април, за посещаване на Атина с държавния аероплан на Република Северна Македония в изявление за Независимата балканска осведомителна организация, което даде в коридорите на Международната конференция за сигурност в Мюнхен.

 © EPA / БГНЕС
„ Сега публично сме Северна Македония. Сменихме доста знаци в цялата страна и несъмнено чакаме първото посещаване на Алексис Ципрас, може би през март или април, когато е най-удобно за него. След това ще посетя Атина. Често вървя до Солун и сигурно ще го посетя още веднъж. Но в Атина ще дойда за първи път с държавен аероплан, на който ще напише " Република Северна Македония ", с цел да покаже на нашите другари от Гърция, от гръцката Македония, че се придържаме към съглашението и желаеме другарски връзки с южната ни съседка, “ съобщи Заев.

Заев приказва и за премията, която тази вечер ще получи дружно с гръцкия си сътрудник Алексис Ципрас за приноса им в разрешаването на разногласието сред двете страни и подписването на Договора от Преспа.

„ За мен е огромна чест да получа тази премия от Мюнхенската конференция за сигурност, една от най-важните международни конференции. Важно е, че сме позитивен образец, който демонстрира на света, че посредством европейски практики и настройки могат да се реализиран съглашения, даже и по чувствителни въпроси като името на дадена страна, особената еднаквост на двете страни и по какъв начин се построяват другарства за бъдеще, отваряйки порти за новото потомство, за нашите деца, “ акцентира македонският министър председател.

Той добави, че желае да осъществя планове в региона на енергетиката и инфраструктурата, да отвори нови гранични пунктове, " с цел да могат нашите жители да пътуват до Егейско море, а гръцките жители да дойдат за бизнес ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР