Македонският премиер Зоран Заев се надява, че президентът Георге Иванов

...
Македонският премиер Зоран Заев се надява, че президентът Георге Иванов
Коментари Харесай

Македонският президент ще трябва да подпише договора с Гърция след референдума, каза Заев в София

Македонският министър председател Зоран Заев се надява, че президентът Георге Иванов ще подпише контракта, решителен разногласието за името с Гърция. Това сподели Заев пред български медии в коридорите на срещата на върха на Китай и страните от Централна и Източна Европа " 16+1 ".

Коментарът на премиера беше в отговор на въпрос на " Дневник " по какъв начин Македония може да подсигурява, че договорът за името с Гърция ще влезе в действие, откакто президентът Иванов не желае да подпише ратификацията на документа, а конституцията не може да го задължи да го направи. По-рано генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг сподели, че Македония може да стане член на Алианса единствено в случай че договорът бъде финализиран - подписан от президента Георге Иванов, оповестен в Държавен вестник.

По думите му, в случай че Иванов още веднъж реши да не подпише контракта, ще има референдум, " а всички знаят, че на референдума, който ще се организира края на септември или началото на октомври, когато излязат жителите и ни дадат дилемите, всички ще се поклоним. Който би трябвало да подпише, ще подпише, който би трябвало да гласоподава, ще гласоподава. "

Попитан дали това значи, че ще чака резултатите от референдума и се надява Иванов да подпише, в случай че жителите одобрят името, той сподели: " Надявам се, че още в този момент ще го подпише, не може да блокира процеса, само че в случай че не го подпише в този момент, несъмнено ще го подпише след референдума. "

Слушам го и това, което излиза и от неговия кабинет, и от опозицията на Македония, че когато жителите решат, всички ще би трябвало да ги послушаме.

Промените

" Драго ми е, че единствено позитивни работи се случват в двете ни страни. Ако стопанската система е най-важна, първото доказателство е тук - съвсем 12% се е нараснала търговията сред страните ни. Има много български вложители в Македония и някои от Македония, които влагат в България, " сподели още Заев. " Радвам се, че спортните тимове вършат общи шампионати, общините работят по общи планове. Знам, че връзките сред България и Македония единствено ще са от изгода на жителите, а ние политиците да останем тук да продължим да им служим. "

Попитан дали Македония е подготвена да се причисли към НАТО, Заев сподели, че договорът с Гърция, за който по думите му евентуално е дал кураж и Договорът за добросъседство с България, води до рекомендация за договаряния с Македония в Европейски Съюз и покана за участие в НАТО. " Гражданите са 80% за участие в НАТО, побти 75% са за пълноправно участие в Европейски Съюз. След 27 година изпълняваме тридесетилетните си сънища... и потвърждаваме на Запада, че Балканите към този момент не са буре с барут, а европейско място. Доказахме, че другарски може да се откри решение. "

" Македония влезе надълбоко в развой на европеизация, " сподели Заев в отговор на различен журналистически въпрос. " Няма към този момент антиквизация. Всички си имаме своя история, само че най-важното е, че имаме общо бъдеще... Вярвам, че Балканите и Югоизточна Европа ще процъфтяват, тъй като заслужават по-добър живот. "

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4833)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР