Македонският парламент даде зелена светлина на преговорите на страната за

...
Македонският парламент даде зелена светлина на преговорите на страната за
Коментари Харесай

Македония одобри френското предложение, на ход са външните министри

Македонският парламент даде зелена светлина на договарянията на страната за участие в Евросъюза, за което Скопие получи поздравления от представители на европейските институции и Съединени американски щати. Т.нар. френско предложение за повдигане на българското несъгласие над договарянията сред Северна Македония и Брюксел за участие в Европейски Съюз получи 68 гласа " За " от общо 120 депутати в македонския парламент. Опозицията от ВМРО-ДПМНЕ и " Левица " напусна пленарната зала тъкмо преди гласуването.

Въпреки това напрежението към главните противоречиви моменти остава и няма скоро да се уталожи, предвиждат наблюдаващи. Вписването на българите в конституцията и статута на македонския език са мъчно преодолими проблеми.

В Министерството на външните работи (МВнР) през днешния ден ще бъде подписан протокол сред министрите на външните работи на България и Република Северна Македония (РСМ) за контрактуваните ограничения за ефикасното осъществяване на Договора за другарство, съдействие и добросъседство сред двете страни за идващия интервал.

В 10 часа в Министерство на външните работи ще се стартира второто съвещание на Съвместната междуправителствена комисия, в границите на което ще бъде изработен обзор на осъществяването на Договора за другарство, съдействие и добросъседство сред България и РСМ и ще бъдат контрактувани ограниченията за неговото дейно осъществяване през идващия интервал. За задачата ще бъде подписан протокол сред министрите на външните работи на двете страни Теодора Генчовска и Буяр Османи, се показва в известието на Министерство на външните работи.
Реклама
Протоколът ще бъде част от преговорната рамка за Северна Македония посредством директна отпратка и от неговото осъществяване ще зависи напредъкът на Скопие в договарянията.

Едно от настояванията, включени във френското предложение е регистриране на българското малцинство в македонската конституция, което съгласно наблюдаващи ще е надалеч по мъчно от гласуването в събота, доколкото за смяна в македонската конституция се изискват 2/3 болшинство, също както в България.
Горещите точки
Парламентът на Северна Македония задължи държавното управление и преговорния екип в диалозите с Европейски Съюз поредно да се придържа към решимостта " за абсолютно ценене на езика, идентичността, историческите и културни особености на македонския народ, като детайли, които не подлежат на договаряния с Европейския съюз ". В преговорната рамка македонският език да бъде маркиран без пояснение, допълнение или записка под линия , а " двустранните въпроси, свързани с двустранните съглашения за добросъседски връзки, които не са директно свързани с правото на Европейския съюз и критериите за участие от Копенхаген, не би трябвало да бъдат критерии за отваряне или затваряне на преговорните глави ".

Българското Народно заседание гласоподава на 24 юни решение за поддръжка на европейската интеграция на Македония, като в самото решение са изведени изрично няколко условия, измежду които вписването на българите в Конституцията на РСМ в наредбите, в които са упоменати другите нации и на равна основа с тези нации, както и по-ясното отразяване в преговорната рамка " на събитието, че нищо в процеса на присъединение на Република Северна Македония в Европейския съюз не може да бъде тълкувано като самопризнание от Република България на съществуването на " македонски език ".
Реклама
Следваща стъпка е свикването на две междуправителствени конференции, като втората ще бъде същинското начало на договарянията, а преди нея Македония би трябвало да направи промени в Конституцията си, с цел да впише българите в нея.

Политическата стихия в Северна Македония ще продължи и няма да утихне толкоз бързо, както в България, а първият препъникамък ще бъде включването на българите в конституцията на страната, предвижда преди два дни някогашният зам. министър на външните работи Милен Керемедчиев.
Съединени американски щати и Европейски Съюз поздравиха РСМ за решението в събота
Водещи фигури в Европейски Съюз приветстваха решението на македонския парламент в събота, малко след гласуването в поддръжка на френското предложение, заяви Българска телеграфна агенция.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел написа в " Туитър ", че това е съдбоносна стъпка за Северна Македония и Европейския съюз. Решението на македонския парламент открива пътя за така наречен междуправителствена конференция със Северна Македония още идната седмица.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Предприемач 3 Седмицата 1 Енергетика 2 Предприемач 3 Седмицата 1 Енергетика 2 Предприемач Реклама
Поздравления за Северна Македония показаха ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и ръководителят на Европейския парламент Роберта Мецола, които дефинираха гласуването на македонския парламент като историческо.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен съобщи, че страната му " приветства решението на Народното събрание в Северна Македония да направи идващите стъпки към участие на страната в Европейски Съюз ".
Свързани публикации Строител на капитализма: Димитър Ковачевски 6 юли 2022, 18:35 Северна Македония може да стартира договаряния за участие в Европейски Съюз, само че при избрани условия 24 юни 2022, 16:29 Как се появи българското несъгласие против Северна Македония и за какво най-сетне може да падне 24 юни 2022, 06:00 Българско-македонският протокол: какво има в него 24 юни 2022, 06:00 Докато България реши дали да одобри френското предложение, Северна Македония го отхвърли 23 юни 2022, 18:15 Въпросът с ветото против Северна Македония блокира страната 22 юни 2022, 19:00 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР