Македонските медии днес усърдно коментират съвместното заседание на правителствата на

...
Македонските медии днес усърдно коментират съвместното заседание на правителствата на
Коментари Харесай

В. ”Нова Макдония”: В Българската политика са сменени гримът и прическите, но няма промяна на нищо съществено

Македонските медии през днешния ден старателно разясняват взаимното съвещание на държавните управления на България и Северна Македония в София и срещите на делегацията отпред с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски.

Под заглавие „ Ковачевски и Петков са удовлетворени от междуправителственото съвещание и проектите на работните групи " опозиционният вестник „ Нова Македония " показва задачите и дилемите на българо-македонските работни групи. Изданието отбелязва, че измежду целите на работната група за телекомуникации е намаляването на цената на роумнига сред двете страни. По думите на Ковачевски с изключение на Коридор номер 8, максимален инфраструктурен план остава свързването на двете страни със самолетната връзка София-Скопие, както и улеснението на пътния превоз, написа вестникът.

Опитът на новите държавни управления и министър председатели Ковачевски и Петков с по-различен метод да реализират по-голям резултат буди вяра, само че въпросът е дали ще донесе същинско решение, разяснява Колемишевски в „ Нова Македония ", представен от Българска телеграфна агенция. Той акцентира, че в този момент в по този начин очертаващите се диалози няма избрана дата и периоди за начало на договарянията на Северна Македония с Европейски Съюз.

И други македонските медии разясняват взаимното съвещание на държавните управления на България и Северна Македония в София и срещите на делегацията отпред с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски.

Близкият до ВМРО-ДПМНЕ вестник „ Република " обобщава резултатите от вчерашното междуправителствено съвещание под заглавие „ Ковачевски: Кирил и аз желаеме екселски таблици, периоди и резултати " и цитира думите на премиера на Северна Македония, че съвещанието е триумф, защото единствено седмица след „ нашата първа среща с българския министър председател Кирил Петков се договорихме да работим по тематики, които ще подобрят стопанската система, инфраструктурата, нововъведенията, образованието, културата, всичко, което значи по-добра връзка сред хората”.

Изданието показва, че във връзка с настояването на София македонците с българско съзнание да бъдат вписани в конституцията на Северна Македония, Ковачевски е изтъкнал, че в конституцията на страната са включени и други етнически общности и че е обикновено жителите, които се самоопределят по различен метод да желаят да влязат в главния закон, само че и че това е развой, който минава през няколко етапи и институции.

Вестник „ Курир " извежда в заглавие по тази тематика „ Българите ще станат държавотворен народ: Ковачевски разгласи конституционни промени " и предава думите на премиера на Северна Македония от вчерашния брифинг в София след приключването на междуправителственото съвещание, че конституционните промени са развой, който Северна Македония като страна би трябвало да реализира по пътя си към Европейски Съюз, защото главният закон ще би трябвало да се приспособява, а тъй като страната е мултиетническа, общностите имат право да изискат да бъдат част от конституцията, за което са нужни две трети от гласовете в Народното събрание.

Във връзка с този коментара на Ковачевски македонските издания цитират заместник-председателя на ВМРО-ДПМНЕ Владо Мисайловски, който съобщи в предаване на телевизия Алфа ТВ: „ Ако България желае българите да влязат в нашата конституция, за какво тогава македонците да не влязат в българската конституция? ". Мисайловски акцентира също по този начин, че в договарянията сред България и Северна Македония би трябвало да има взаимност.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР