Македонските българи в Северна Македония ще търсят правата си в

...
Македонските българи в Северна Македония ще търсят правата си в
Коментари Харесай

Позиция на ВМРО след заличаването на българските клубове: България да замрази приемането на РС Македония в ЕС

Македонските българи в Северна Македония ще търсят правата си в Страсбург
Твърдения намерено подменят исторически обстоятелства

За неотстъпчивост от страна на служебния кабинет след заличаването и на втори български културен център в границите на 10 дни в районен съд Македония желаеха от Вътрешна македонска революционна организация. “Настояваме Министерски съвет незабавно да провокира диалози с Европейска комисия за цялостното заледяване на процедурата по приемането на районен съд Македония в Европейски Съюз ”, се показва в позицията им по казуса.

“Играта на ноти и писма и безплодни “совалки ” сред София и Скопие явно не дава резултат ”, считат те, в отговор на следващия вражески акт от страна на формалните управляващи в Скопие. В четвъртък министърът на правораздаването на Северна Македония издаде заповед за заличаването на българския културен център “Цар Борис III ” в Охрид. Преди 10 дни със същите претекстове беше премахнат и КЦ “Иван Михайлов ” в Битоля и всичко това след палежи, стрелби, закани и побой над секретаря на охридския център, напомня Вътрешна македонска революционна организация.

Официално последните дейности на правосъдния министър на районен съд Македония са основани върху признатите през ноември предходната година Закон за фондациите и сдруженията и Закона за партиите. Съгласно тези закони клубове и организации нямат право да се записват, в случай че имената им препращат към фашизма и националсоциализма и в случай че насаждат расова, верска и национална ненавист и непоносимост. Решението на министър Кренар Лога е учредено върху мнението на Комисията за приложимост на имената, която преди четири дни даде негативно мнение за клуба в Охрид със следните претекстове:

“Комисията за приложимост на персонални имена счита, че възможното наименуване на сдружението с такова име провокира напрежение и непоносимост измежду цялото македонско общество. В обяснението Комисията показва, че той (Цар Борис III - б. ред.)е виновен за закононарушения, осъществени по време на българската окупация на Македония през Втората международна война, по време на които са премахнати стотици жители. Особено се акцентира мнението, че неговото съдействие и съюз с Третия райх и подчертаната антисемитска политика са най-пряко виновни за депортирането и унищожаването на хиляди евреи от Македония в лагера на гибелта Треблинка ”.

Сходни са претекстовете и за заличаването на културния център в Битоля, който носи името на именития челник Иван Михайлов. Това са скандални и нападателни изказвания, които намерено подменят исторически обстоятелства, пишат от Вътрешна македонска революционна организация.
Всъщност през 2022 година България смъкна ветото си във връзка с Северна Македония по пътя є към Европейски Съюз под условия, което обаче не докара до нормализиране на връзките, а в противен случай - нападателните прояви край Вардар продължиха.



След закриването на клуба в Битоля ръководителят му Люпчо Георгиевски сподели, че македонските българи ще търсят правата си в съда в Страсбург.

Миналата седмица ръководителят на съдружие “Иван Михайлов ” Люпчо Георгиевски сподели, че представителите на македонските българи в Северна Македония ще търсят правата си в Страсбург след закриването на клуба.

“Со това РСМ предава делото на Вътрешна македонска революционна организация и отбраната на македонците. Същия тоя народ, който в миналото се бореше и гинеше за идеалите на Вътрешна македонска революционна организация ”, съобщи Георгиевски през профила си във фейсбук.

Във Външно мощно обезпокоени
Сред 17 000 имена на сдружения, комисията закрива единствено българските


Според зам.-външният министър Костадин Коджабашев България е мощно обезпокоена от “последователните дейности на Северна Македония за ограничение на правата ”.

“Общо 17 000 имена на сдружения се преглеждат от комисията, която да се произнася по техните имена, на този стадий това е единственото решение, което е взето ”, уточни преди няколко дни Желязко Радуков от дирекция “Югоизточна Европа ” към Министерство на външните работи.

Зам.-външният министър Костадин Коджабашев от своя страна сподели, че България е мощно обезпокоена от “последователните дейности на Северна Македония за ограничение на правата за сдружаване и свободно изложение на българската общественост в страната ”. По думите му институциите в Скопие не са показали действителни причини за оспорването на регистрацията на български сдружения.

Според Коджабашев “институциите в страната са взели своето решение само посредством безпринципно, едностранно и преднамерено слагане на имената на сдруженията в килнат исторически и идеологически подтекст ”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР