Македония сменя името и слага край на непримиримия спор с

...
Македония сменя името и слага край на непримиримия спор с
Коментари Харесай

Западните медии коментират споразумението за името на Македония

Македония сменя името и поставя завършек на непримиримия спор с Гърция, написа английският в. " Гардиън ". Изданието отбелязва, че след десетилетия един от най-упоритите балкански разногласия е завършил на брега на Преспанското езеро, като Македония и Гърция са подписали съглашение, публично възвестяващо нова ера на мир, предава Българска телеграфна агенция.

Вестникът разяснява, че подписаният документ заличава и последната диря от остарялата Югославия, а с приемането на новото име Македония освен се преименува, само че и в последна сметка ще промени картата на Европа.

Британското издание " Индипендънт " отбелязва, че церемонията на Преспанското езеро се е състояла, откакто гръцкият министър председател Алексис Ципрас е оживял при избор на съмнение. Изданието разяснява също, че въпреки и подписано от министрите на външните работи на двете страни, в този момент съглашението ще би трябвало да бъде утвърдено и от парламентите им, а в Македония ще има референдум. " Индипендънт " добавя, че документът, който беше разгласен още във вторник, е бил посрещнат с митинги и в двете страни.

В. " Дейли телеграф " разяснява, че с подписването е поставена точка на спор, тровил връзките сред Гърция и Македония от 1991 година

Изданието добавя, че този спор е един от най-дълго траялите дипломатически разногласия в света, като е почнал преди 27 години с оповестяването на независимостта на Македония, само че корените му са епохи обратно.

Вестникът разяснява, че двамата министър председатели Зоран Заев и Алексис Ципрас, които са родени единствено с няколко месеца разлика през 1974 година, не са отстъпили пред мощно враждебни реакции в своите страни, с цел да бъде подписано съглашението. Изданието добавя, че Скопие се надява да получи дата да стартира договаряния за присъединение към Европейски Съюз на срещата на върха на съюза в края на месеца, както и покана за присъединение към НАТО в средата на юли.

Американският в. " Ню Йорк таймс " отбелязва, че подписаният документ проправя пътя за разширение на Европейски Съюз и НАТО. Вестникът добавя, че макар подписването на съглашението и от двете страни на границата е имало озлобление и акцентира в тази посока съпротивата против документа и в Гърция, и в Македония.

В. " Файненшъл таймс " написа, че церемонията по подписването на съглашението е била помрачена от митинги.

Германското списание " Шпигел " разяснява, че Ципрас се надява с това съглашение да бъде общопризнат като политик от интернационална големина и че желае да влезе в учебниците по история като индивидът, решил комплициран народен проблем, който в продължение на четвърт век разнообразни държавни управления не са могли да решат.

Повечето от изданията дефинират съглашението като историческо.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР