Македония има намерение да направи ревизия на учебниците си по

...
Македония има намерение да направи ревизия на учебниците си по
Коментари Харесай

Македонските учебници по история вече няма да ни наричат фашистки окупатори

Македония има желание да направи проверка на учебниците си по история, с цел да запази постигнатите положителни връзки със съседите си. За тази цел Скопие счита да отстрани внушението за " български фашистки окупатори ".
Това съобщи македонският министър председател Зоран Заев пред черногорската медия АнтенаМ.
" Македония е дребна страна и истината е, че можем да вървим напред единствено с другари. От 10 години се караме с всичките ни съседи и е добре човек да се запита всичките ни съседи ли не са прави или има някакъв различен проблем, нещо от нас проблем ", съобщи Заев.

" България ни е съдружник по пътя съм Европейски Съюз. България е ръководител на Европейски Съюз от 1 януари и България желае по време на това председателство Македония да получи дата за договаряния ", добави той.
Заев разяснява, че Македония ще направи исторически взаимни отстъпки и с България, и с Гърция.
" Като споделяме " проверка ", би трябвало да гледаме на това на първо място като опазване на другарството, да не използваме думи като " противник ". Такъв да вземем за пример е казусът с България - там (в учебниците, бел.ред.) стои " български фашистки окупатор " от Втората международна война. Може да бъде единствено " фашистки окупатор " и да пазим другарството " , съобщи той.

" Същото е и за " Егейска Македония " , която те (гърците, бел.ред) назовават " северна Гърция ". ОК. Това е част от Европа. Да внимаваме с тези неща и думите, които използваме ", добави той.
Заев де факто разгласи, че държавното управление му ще търси ново име на Македония , с цел да бъде решен разногласието с Гърция. Това негово изявление провокира бурни реакции в Скопие.

" Много значимо е това обаче, че имаме проблем с името. Много е значимо да се фокусираме върху казуса, който Гърция има с нашето конституционно име. Вярвам, че ще намерим ново име и метод, по който да го използваме. За мен е значимо да намерим решение на разногласието за името ", съобщи той.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР