Макар руският президент Путин да твърди, че руските сили за

...
Макар руският президент Путин да твърди, че руските сили за
Коментари Харесай

Кой е помагал на Пригожин и какво е знаел ген. Суровикин

Макар съветският президент Путин да твърди, че съветските сили за сигурност са реагирали „ уверено “ на протеста на Пригожин и са предотвратили „ революция “, остава неразбираемо по какъв начин по този начин метежниците съумяха да напреднат толкоз доста и по този начин гладко. Дали Пригожин не е имал помощници измежду висшите съветски военни?

Кой е подкрепял Пригожин?

Германският боен специалист Густав Гресел е уверен, че е невероятно никой в съветската войска да не е знаел за планувания протест на групата „ Вагнер “ – в случай, че в похода си към Москва бойците са употребявали тежка техника на съветската войска.

„ Конвоят мина през Ростов и Воронеж, а те са значими гарнизонни градове. Фактът, че там никой не се опълчи на частите на „ Вагнер “, е доста чудноват “, отбелязва специалистът.

Путин награждава ген. Сергей СуровикинСнимка: Alexei Nikolsky/IMAGO

Тези дни вестник „ Ню Йорк Таймс “ разгласява информацията, че военачалник Сергей Суровикин, заместник-главнокомандващият на съветските войски в Украйна, както и други високопоставени представители на съветските военни евентуално са знаели за протеста на Пригожин. Нещо повече – съгласно източниците на изданието Суровикин даже може би е бил забъркан в проектите на Пригожин. Експертите обаче се отнасят по-скоро скептично към това съмнение.

„ Суровикин сега е пълководец на Военновъздушни сили, а те бяха единствените, които по някакъв метод се опълчиха на бойците от „ Вагнер “, нападайки ги от въздуха. Това не се вписва в визията за изменничество “, споделя Густав Гресел. Това, че Суровикин няма високо мнение за главнокомандващия съветските войски в Украйна Герасимов, не е задоволително за отправянето на съмнения, счита Гресел.

Британският специалист по Русия Марк Галеоти, както и други наблюдаващи пък акцентират, че Суровикин бе първият, който насочи обществен зов към Пригожин и неговите елементи да прекратят протеста. Галеоти допуска, че този ход може да помогне на Суровикин да почисти имиджа си и той още веднъж да бъде повдигнат за началник на „ специфичната интервенция “.

Лоша организация или избързване?

Начинът, по който протече протестът, не допуска персонално присъединяване в него на някого от висшето военно управление или на Суровикин, споделя политоложката Татяна Становая. Нейното мнение е, че Пригожин е желал да накара Путин да обърне повече внимание на групата „ Вагнер “ и да ѝ окаже поддръжка. Не е имало обаче естествена подготовка и не е било премислено дали пътят към Москва ще се окаже свободен или ще се стигне до кръвопролития. Становая не изключва изцяло вероятността Суровикин да е знаел за проектите, само че акцентира, че „ в верния миг той ясно е заел страната на страната “.

Сергей Шойгу и Валерий ГерасимовСнимка: Sputnik/Aleksey Nikolskyi/Kremlin via REUTERS

Становая напомня, че опълчването сред Суровикин от една страна и съветския боен министър Шойгу и началника на Генералния щаб Герасимов от друга, е известно от дълго време. При това става дума не толкоз за битка за власт, що се касае за метода, по който да се води войната в Украйна, в това число и по въпроса какви да се връзките с частните армии.

„ Чистки “ в съветската войска?

Не се знае по какъв начин би могла да се отрази близостта с „ Вагнер “ на по-нататъшната орис на Суровикин. Центърът „ Досие “, план на Михаил Ходорковски, осведоми, че Суровикин е почетен член на частната войска от 2017 година, показани са и доказателства като персоналната му армейска значка с номер М-3744. Слуховете, че Суровикин е под съмнение или е задържан, се усилват от това, че от протеста насам генералът не се е появявал обществено.

„ Мисля, че Пригожин има симпатизанти в армията. Но по-правилно би било те да бъдат избрани като недоволни от Шойгу и Путин. Могат ли обаче симпатизантите да се трансфорат в конспиратори и това да бъде употребявано за чистки? “, се пита политоложката Татяна Становая. Тя допуска, че най-много министърът на защитата Шойгу би се възползвал от събитията, с цел да укрепи позициите си с „ чистки “. „ Имам сериозното съмнение, че тъкмо Шойгу ще се окаже основният печеливш от цялата работа. Откакто се отърва от Пригожин, Путин има мощен „ имунитет “ против частните армии. И може в този момент да се заеме със личната си “, споделя Становая.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР