Макар и относително непозната днес, Лора Баси е важна фигура

...
Макар и относително непозната днес, Лора Баси е важна фигура
Коментари Харесай

Позабравената Лора Баси – една от първите жени учени

Макар и релативно непозната през днешния ден, Лора Баси е значима фигура в ерата на Просвещението. Като първата жена професор по физика в европейски университет и член на влиятелна научна академия, тя постоянно се счита за една от първите професионални дами учени.

Лора Баси е родена през 1711 година в Болоня, Италия. Майка й постоянно боледуваше и постоянно присъстващият фамилен доктор Гаетано Такони бързо видя мощния интерес и деликатния разум на Лора. Когато е на към 13 години, той изиска позволение от татко й да я образова по философия. Баси получи солидно частно обучение от лекаря, който й преподава по тематики като логичност и метафизика. Въпреки младата си възраст, Баси сподели качества и впечатлява с разсъдък.

Нетърпелив да покаже ученика си, Такани я среща с локалната общественост от учени в Болоня и скоро тя е видяна от учения и архиепископ Просперо Ламбертини (бъдещият папа Бенедикт XIV). Ламбертини е прочут с това, че поддържа гения, където и да го срещне.

Приятели и семейство убеждават младата Баси да стартира да взе участие в диспути с други учени и скоро тя става обществена фигура. Толкова впечатлява сътрудниците си светила, че те стартират да я оферират за претендент за университетска компетентност по философия. След мощно обсъждана отбрана на тезата си в локалната зала през 1732 година, тя получава мечтаната степен на лекар по философия на 21-годишна възраст. Това я прави втората жена в Европа, която получава степен от университет след Елена Корнаро Пископия през 1678 година

Малко по-късно тя е назначена за професор в университета в Болоня, където преподава физика. Това я прави първата жена професор по физика в Европа. Някои даже настояват, че тя е първата в целия свят. Разбира се, позицията й идва с някои ограничавания „ заради пола “. Например, тя има право да изнася лекции единствено от време на време, когато категорично е помолена от работодателите си да го направи. Баси обаче прекарва кариерата си в битка за равни условия и прави впечатляващ прогрес за времето си.

През 1738 година тя се омъжва за сътрудник доктор и академични професор Джузепе Верати, от който има осем деца. Бракът й получава рецензии от женомразците, които споделят, че „ изследва тайните на природата с тялото си, а не с мозъка си “. За разлика от други дами по това време, тя не се стреми към познания от манастира като монахиня, а в общественото пространство като професор.

И за разлика от доста други дами, които са насърчавани да изоставят другите си занимания след брака и да се съсредоточат в дома, тя изрично споделя: „ Избрах човек, който върви по същия път на образование и който, от дълъг опит, бях сигурен, че няма да тръне да ме разубеждава да се отклоня от него. “

Дори и с недоброжелателите на Баси, архиепископ Просперо Ламбертини остава значим настойник на Лора, откакто той е определен за папа през 1740 година Няколко години по-късно тя съумява да се причисли към папската група на Бенедетини те – елитна група от 25 учени – което я прави единствената жена, която е определен в влиятелния клуб.

Към този миг нейната работа беше известна. Мислителят от Просвещението Волтер й написа: „ В Лондон няма Баси и бих бил доста по-щастлив да бъда прибавен към вашата Академия в Болоня, в сравнение с към тази на Англия, макар че е произвела Нютон “.

Към 1749 година тя стартира да предлага частни уроци в дома си, които скоро притеглят както локални, по този начин и задгранични амбициозни учени.

Баси е освен добре известна с това, че притегля Нютоновата просвета в университета, само че и с това, че поддържа теорията на Франклин за електрическото привличане и отбиване. За целия си живот Баси прави няколко дисертации на тематики като гравитацията, реконструкцията, механиката и хидравликата. Междувременно тя, дружно със брачна половинка си, също помогат на Болоня да стане център за пробни проучвания в региона на електричеството. През 1776 година тя получава изключителната чест, когато е оповестена за ръководител на пробната физика в Института по просвета.

Подобно на своя настойник, папа Бенедикт, Баси е „ образован католик, който не вижда спор сред търсенето на нови познания и традициите на вярата “. Всъщност, колкото повече тя схваща естествения свят, толкоз повече усеща, че може да оцени Божието създание. За страдание тя не оставя след себе си доста оповестени материали. Само четири от нейните публикации в миналото са били оповестени. След гибелта й Лора за жал е избутана в периферията на историята.

Но Баси е приета от велики мислители по това време и тачена в научната общественост за нейния принос в научната област. Тя безспорно проправя пътя за други велики мислители на бъдещето – както мъже, по този начин и дами. И както отбелязва историкът Пола Финдлен още през 19 век, потомство значими учени с горделивост споделят: „ Учех в учебното заведение Синьора Дотореса – учебното заведение на Лора Баси. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР