Макар и една от най-полезните, ароматни и обичани билки ментата

...
Макар и една от най-полезните, ароматни и обичани билки ментата
Коментари Харесай

Ментата може и да е опасна – кой да я избягва?


Макар и една от най-полезните, ароматни и обичани билки ментата не е изцяло безобидна.

Прекаляването с чая, маслото и другите био артикули, създадени от мента, може да докара и до странични резултати . Те са добре проучени, както и фактът, че по-податливи на появяването им са избрани групи хора, според от възрастта, пола и общото си здравословно положение.

Странични резултати на ментата

В другите форми, в които се приема или ползва ментата, може да се открият разнообразни странични резултати при предозиране. Установено е, че прекаляването с чая от мента може да предизвика кожни раздразнения, главоболие, киселини в стомаха и лигавични проблеми.

Локалното приложение на масло от мента върху кожата и изключително върху лицето може да провокира дихателни нарушавания в детска възраст и даже при зрели хора.

Приемът на капсули или други фармацевтични форми, съдържащи дестилат от мента , може да отключи алергични реакции с обриви и кожни възпаления.

Като съществена причина за страничните резултати на ароматната билка се показва наличието на ментол в нея – биоактивно вещество, което има редица потребни дейности, само че във високи концентрации води до нежелани реакции. Съдържанието на ментол е друго в другите видове ментови артикули и това изяснява другата тежест на страничните резултати при предозиране с тях.

Кой е благоразположен към страничните резултати на ментата?

Рискът от дихателни проблеми е причина към потреблението на мента да се доста деликатни хората, страдащи от астма и други хронични дихателни болести. Вероятността някои от съставките на ментата, евентуални алергени, да преминат в кърмата пък е причина билката да се заобикаля и от кърмачки , с цел да се опази бебето от евентуалните странични резултати на ментата.

Свързани публикации.. Маслото от мента бори настинката на 4 фронта 0 Ментата - една от най-ценните билки 1 Масло от мента при запушен нос и кашлица 1

Масло от мента би трябвало да се употребява с нараснало внимание от хора с хронични стомашни проблеми като язва, рефлукс и други Има данни, че продуктът може да взаимодейства и с някои лекарствени средства ( нифедипин , симвастатин и др.) и да промени или понижи успеваемостта им.

Ментата не е целесъобразна и за хората с отстранена жлъчка, за диагностицираните с камъни в жлъчния мехур или с чернодробни проблеми . Добре е при тях приемът на каквито и да било артикули, съдържащи ментол, да бъде съветван с доктор, осведомен със положението им.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР