Макар и да не са сред най-големите замърсители с въглероден

...
Макар и да не са сред най-големите замърсители с въглероден
Коментари Харесай

Рекордни температури: Какво е влиянието на Западните Балкани за климатичните промени

Макар и да не са измежду най-големите замърсители с въглероден диоксид, страните от Западните Балкани са повлияли за утежняването на климатичната обстановка през годините, отбелязва Радио Свободна Европа. Сред аргументите, които водят до рекордно високите температури, е огромното количество въглероден диоксид в атмосферата, за което способстват и страните от Западните Балкани.

Според данни на Global Carbon Project преди всичко на локално равнище се подрежда Сърбия , която отделя сензитивно по-голямо количество въглероден диоксид за година от всички страни в района, следвана от Босна и Херцеговина и Република Северна Македония. На четвърто, пето и шесто място са Албания, Косово и Черна гора.

Косово и Република Северна Македония оспорват третото място по въглеродни излъчвания, само че след началото на пандемията от ковид, Република Северна Македония надминава Косово.

Данни на интернационалната комерсиална администрация на Съединени американски щати (ITA), представени от изданието, сочат, че 70 % от силата в Сърбия се създава от въглища . Основен проблем е отоплителната система в Сърбия, чието възобновяване би отстранило близо 252 270 тона въглероден диоксид, изпуснати в последните 30 години. 

Въпреки това въглеродните излъчвания на Сърбия не са доста на фона на най-големите замърсители на атмосферата в международен проект – Китай, Съединени американски щати, Индия и Русия. Сърбия се подрежда на 56-то място от общо 197 позиции в международната ранглиста на Global Carbon Project.

Според данните на Организация на обединените нации въглищата, петролът и газът са съдействали най-вече за климатичните промени, защото „ са виновни за над 75 % от излъчванията на парникови газове и за близо 90 % от общите въглеродни излъчвания “ по света.

В Косово близо 95 % от електрическата енергия се създава от въглища. Тази взаимозависимост остава проблематична, защото Косово цели да се декарбонизира (т.е. да сведе до нула въглеродните излъчвания в атмосферата – бел. ред.) до 2050 година, а до 2031 година има намерение да усили потенциала си на сила от възобновими източници с 35 на 100.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР