Макар да не е изиграл официален мач на трева през

...
Макар да не е изиграл официален мач на трева през
Коментари Харесай

Джокович: Бих искал да играя в САЩ, но в момента е невъзможно


Макар да не е изиграл формален мач на трева през сегашния сезон, Новак Джокович и тази година идва на Уимбълдън като главен любимец за трофея. Сърбинът, който завоюва последните три издания на Шампионата, взе присъединяване в демонстративния шампионат в Хърлингам, където записа безапелационна победа над Феликс Оже-Алиасим (6-2, 6-1). Джокович даде конференция преди началото на третата „мейджър“ конкуренция за годината, в която разяснява някои от най-актуалните тематики в спорта.

„За момента всичко върви добре във връзка с акомодацията ми към тревата. Вярно е, че тази година не взех присъединяване в формален шампионат на тази настилка преди Уимбълдън, само че в предишното това не ми е пречело да се представям добре в „Ол Инглънд Клъб“. Винаги съм успявал да се приспособявам бързо към тревата, тъй че не виждам причина да не съумея да го направя и в този момент. Много съм благополучен да съм още веднъж на Уимбълдън, защото това е шампионатът, който като дете мечтаех да печеля. Последните три издания на шампионата бяха чудесни за мен и се надявам да продължа тази серия“ – сподели Джокера.

Световният №3 разяснява и решението на ATP да не присъжда точки за ранглистата на тазгодишния Уимбълдън. „Това евентуално ще засегне други играчи повече, в сравнение с мен. Не желая да споделям, че точките не са значими, защото са, само че сега не са толкоз значими, колкото бяха до скоро. Сега позицията ми в ранглистата не е от такова значение за мен, колкото беше преди да подобря върха за най-вече седмици като №1. След това към този момент не ми беше подобен приоритет. Ясно ми е, че над 90 % от играчите ще бъдат наранени от това решение. Тази година нямах опция да защитя общо 4000 точки и това ще се отрази отрицателно на позицията ми, само че, както споделих, към този момент не обръщам толкоз огромно внимание на ранглистата“.

Джокович бе запитан и какви са възможностите да играе на US Open. Според актуалните здравни разпореждания в Съединени американски щати PCR пробата към този момент не е наложителен за идващите в страната, само че те към момента би трябвало да показват имунизационен документ.

„Предвид актуалните ограничения в Съединени американски щати сега нямам опция да пътувам до там. Наясно съм с този факт и това ме стимулира още повече да се показва мощно на Уимбълдън. Нямам различен избор с изключение на да очаквам и да видя какво ще се случи. Бих желал да играя в Съединени американски щати, само че сега това е невероятно. Изцяло от американското държавно управление зависи дали ще решат да стартират да позволяват неимунизирани в страната. Аз не мога да направя нищо по този въпрос“.

Шампионът на Уимбълдън изрече своето удивление по отношение на представянето на Рафаел Надал през сегашния сезон. Испанецът пропусна последните няколко месецца от предишния сезон поради хроничната контузия в стъпалото си, само че по-късно се завърна по удивителен метод и за пръв път в кариерата си завоюва поредно Australian Open и Ролан Гарос.

„Рафа се оперира в края на предходната година, след което се завърна и завоюва Australian Open, а след това и Ролан Гарос – шампионатът, където е постигнал най-вече триумфи. Можем единствено да му свалим шапка за това, което е направил и продължава да прави на корта. Той е необикновен първенец и показва възхитителна борбеност. Макар да съм един от най-големите му съперници и да сме изиграли голям брой именити мачове, няма по какъв начин да не почитам това, което той прави, с цел да сътвори още по-впечатляващо завещание. Изпитвам голямо почитание както към Рафа, по този начин и към постигнатото от него“.

Джокович още веднъж разяснява и решението на Lawn Tennis Association да не допусне играчи от Русия и Беларус на шампионатите във Англия, в това число и Уимбълдън.

„Разбирам, че украинците са ядосани на Русия поради всичко, което се случва. Като човек, претърпял война като дете, мога да се слага на тяхно място. От друга страна не съм склонен с отстраняването на съветските тенисисти, защото те не са виновни за дейностите на своето държавно управление. Това е доста деликатна тематика. Мога да схвана причините и на двете страни, само че считам, че отстраняването на руснаците не беше справедливо“.

В края на конференцията Джокович бе запитан дали при нужда ще се имунизира, с цел да може да играе на US Open, на което отговори с изрично „Не“.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР