Макар да е едно от най-изтъкнатите имена в историята на

...
Макар да е едно от най-изтъкнатите имена в историята на
Коментари Харесай

Издават първия по рода си албум с творби на Райко Алексиев

Макар да е едно от най-изтъкнатите имена в историята на българския комизъм и ирония, дълго време Райко Алексиев и неговото творчество са тематика табу в България. Роденият в будно пазарджишко семейство художник е измежду най-емблематичните персони в културния живот на Царство България. Той предава нова сила на родното изкуство, а неговите карикатури години наред иронизират проблемите на българския народ и неговите държавници, само че и главните играчи на европейската политическа сцена, измежду които Хитлер, Сталин и Чърчил. 
75 години след жестокото ликвидиране на художника с псевдоним Фра Дяволо, съдружие „ Българска история “ издава първия по рода си албум със 150 определени карикатури от неговото творчество.
От издателството прецизират, че творбите на Алексиев са оповестени по страниците на „ Българан “, „ Барабан “, „ Людокос “, „ Смях “, както и в издавания от 1932 до 1944 година " Щурец ", трансформирал се в негова визитна картичка. Карикатурите се отличават със своето тематично многообразие и недвусмисленост. Творбите ни потапят в епохата на Първата и Втората международна война, оказват помощ ни да разберем кои са били най-вълнуващите тематики в царството и отварят съзнанието за някои непреходни въпроси от общочовешко естество.
Тъй като спецификите на карикатурния род изискват исторически подтекст, всяка една от рисунките е съпроводена с коментар за събитието или процеса, станали мотив за нейното основаване. По този метод настоящите проблеми на България и света от първата половина на XX век стават притежание на актуалната публика, която може да оцени значими събития и персони през четката на един непретенциозен, само че важен създател. 
Албумът „ Райко Алексиев. 150 определени карикатури с исторически мнения “ може да бъде открит в комерсиалната мрежа от началото на октомври, както и в онлайн магазина на сдружението.
Разгледайте фрагмент от книгата тук.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР