Макар че сме едва в началото на юли, новата учебна

...
Макар че сме едва в началото на юли, новата учебна
Коментари Харесай

Изкуствен интелект ще преподава на студентите в Харвард

Макар че сме едвам при започване на юли, новата образователна година е тъкмо зад хоризонта. С напълно нова група младежи, които се готвят да заминат за четирите си години в университет, едно от най-хубавите учебни заведения в Съединени американски щати разгласи, че нещата ще се трансформират по фрапантен метод. Според студентския вестник на учебното заведение „ The Harvard Crimson “, Харвардският университет ще тества преподаване посредством изкуствен интелект.
Студентите, които са се записали за началния курс по програмиране на влиятелния университет - CS50, може би ще бъдат шокирани да схванат, че няма да има човек, който да води занятията им, а вместо това ще им преподава инструктор… с изкуствен интелект.
Професорът по CS50 Дейвид Малан съобщи, че крайната цел е да се реализира съответствие 1:1 преподавател/студент, тъй че студентите да разполагат с нужната им помощ, когато се окажат в усложнение.
Софтуерът, който стои зад новите роботи-мастъри на учениците, е не различен, а моделите GPT 3.5 и GPT4, като университетът дава обещание да продължи да навлиза в региона на технологиите, с цел да даде на своите участници най-новите софтуерни нововъведения, които изкуственият разсъдък може да предложи.
И макар че моделите на GPT не са безпогрешни, университетът е подготвен да рискува и да види по какъв начин ще се оправи заместването на човешки преподавател.
Макар че преди няколко години той може и да не присъстваше в ежедневните ни диалози, единствено през последната година изкуственият разсъдък се развива с бързи темпове, като бързо господства в дебатите и новините по целия свят.
Във всевъзможни форми и размери - от кучета-роботи до паяци-роботи и прекомерно близки до домашните скотски ботове - вълната на изкуствения разсъдък всекидневно се катапултира в заглавията на международните вести. Но мнозина стартират да се питат дали към този момент не сме отишли прекомерно надалеч и в случай че не, какъв брой надалеч можем да стигнем.
Пълното заменяне на човешкия професор с машина може обаче да се окаже рисково за бъдещето на просветителната система.
Само през последните няколко месеца излязоха куп вести за изкуствен интелект, който устоя изпити по право, и за учени, които употребяват технологията за клониране на хора. С всяка нова и вълнуваща стъпка напред, в главата ни се появява паниката дали всичко това няма неизбежно да ни застигне по някакъв метод, сходен на " Бойна звезда Галактика ", и да трансформира света в доста по-лошо място, в сравнение с можем да си представим.
Докато учебните заведения се стремят да понижат бюджетите си по всевъзможен вероятен метод, не се знае какви дълготрайни последствия може да има тази нова технология.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР